c S
Vrednost industrijske proizvodnje aprila višja kot marca 10.06.2019 11:34 Ljubljana, 10. junija (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila aprila za 1,8 odstotka višja kot marca, potem ko se je v predhodnih dveh mesecih znižala. Na letni ravni medtem raste vse od decembra lani, aprilska rast je bila 5,6-odstotna, je danes objavil statistični urad.

V prvih štirih mesecih leta je bila vrednost industrijske proizvodnje za 4,9 odstotka višja kot v enakem obdobju lani.

Obseg proizvodnje se je aprila na mesečni ravni povečal v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer za dva oz. za 0,8 odstotka), medtem ko je v rudarstvu upadel za 11,3 odstotka.

V industriji so bile aprila poleg vrednosti višji tudi prihodek od prodaje in vrednost zalog, obe komponenti sta zabeležili najvišjo mesečno rastjo letos.

Prihodek od prodaje v industriji se je v primerjavi z marcem zvišal za 1,5 odstotka, v primerjavi z aprilom lani pa za 3,2 odstotka.

Glede na namen se je prihodek od prodaje na mesečni ravni spet najbolj zvišal v proizvodnji izdelkov za široko porabo (za 4,4 odstotka). Zvišal se je tudi v proizvodnji izdelkov za investicije (za 1,4 odstotka), predvsem zaradi prodaje na domačem trgu, kjer je bila rast 7,4-odstotna. V proizvodnji izdelkov za vmesno porabo se je prihodek od prodaje znižal za 0,5 odstotka.

Tudi vrednost zalog dokončane in nedokončane industrijske proizvodnje se je zvišala tako na mesečni kot na letni ravni, in sicer za 1,8 oz. za 6,6 odstotka. To sta bili tudi najvišji rasti vrednosti zalog v tem letu.