c S
Conte svari pred posledicami postopka zaradi neustreznega proračuna 10.06.2019 11:22 Rim, 10. junija (STA) - Italijanski premier Giuseppe Conte je danes posvaril pred "bolečimi" posledicami postopka Evropske komisije proti Italiji zaradi neskladja proračuna s pravili EU. "Če bo postopek res uveden, bodo posledice za Italijo boleče. Leta bomo podvrženi nadzoru in pregledom, rezultat pa bo naša zmanjšana suverenost na področju gospodarstva," je dejal.

V pogovoru za milanski časnik Corriere della sera je Conte opozoril, da bi lahko evropski postopek po žepih udaril tudi Italijane, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Zavrnil je tudi idejo o mini zakladnih menicah, ki se je pojavila v italijanskem parlamentu in s katero naj bi uvedli nov način plačevanja za državna plačila podjetjem - nekateri to idejo vidijo kot prvi korak k vzpostavljanju evru vzporedne valute.

Potem ko sta italijanski koalicijski stranki Liga in Pet zvezd svoje spore postavili na stran in potrdili željo po nadaljnjem sodelovanju, bo danes zvečer potekal koalicijski vrh. Tega se bosta ob Conteju udeležila tudi oba podpremierja in voditelja omenjenih strank, Matteo Salvini in Luigi Di Maio. Na srečanju naj bi postavili strategijo delovanja vlade v prihodnjih mesecih.

Conte je prejšnji teden zagrozil z odstopom, če se vladni stranki Liga in Gibanje pet zvezd ne bi nehali prepirati zaradi evropskih volitev.

Bruselj je konec maja opozoril Rim na neskladnost njegovih proračunskih načrtov s pravili EU, zaradi česar Italiji grozijo sankcije. Če dogovora med stranema ne bo, bi lahko Italijo doletela kazen v višini do 0,2 odstotka državnega BDP oz. do tri milijarde evrov.

Takšna kazen je Italiji grozila že lani, ko je v Bruselj poslala neustrezen predlog proračuna, a ga je nato po vročih polemikah z Brusljem popravila. Sprva je proračun za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), sedaj pa je minus 2,04-odstoten.