c S
Slovenija na svetu EU za telekomunikacije o etičnem digitalnem gospodarstvu 07.06.2019 20:03 Luxembourg, 07. junija (STA) - Slovenija se zavzema za večjo strateško avtonomijo EU na področju digitalne preobrazbe, ki nujno vključuje tudi etični vidik, je na zasedanju sveta EU za telekomunikacije v Luksemburgu dejal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin. Poudaril je, da je za konkurenčnost EU ključen razvoj etičnega digitalnega gospodarstva.

Državni sekretar se je v svojem nastopu zavzel za konkurenčno EU na digitalnem področju. "Države lahko le z razvojem etičnega digitalnega gospodarstva krepijo konkurenčnost tako držav članic kot tudi EU kot celote," je, kot so sporočili z ministrstva, dejal Behin.

Na zasedanju so razpravljali o prednostnih nalogah pri digitalizaciji evropskega gospodarstva, vključno z digitalnimi raziskavami in inovacijami. Slovenija zastopa stališče o nujnosti krepitve evropskega raziskovalnega prostora na področju digitalizacije.

"V praksi se srečujemo z begom možganov strokovnjakov, kar lahko sčasoma povzroči vse slabšo konkurenčnost evropskega gospodarstva," opozarja državni sekretar in dodaja, da gredo prizadevanja Slovenije v smeri večje strateške avtonomije EU. Nujno potrebno je raziskave s področja umetne inteligence prenesti v gospodarstvo in ustrezno motivirati strokovnjake v EU, je dodal.

Ministri in drugi visoki funkcionarji so razpravljali o oblikovanju strategije enotnega digitalnega trga po letu 2020, pri čemer so posebno pozornost namenili priložnostim, ki jih digitalne tehnologije ponujajo, vendar ne na račun zasebnosti in ob pogoju večje digitalne pismenosti njenih uporabnikov. Strinjali so se tudi, da mora EU zmanjšati razlike med državami članicami, saj bo le tako ostala konkurenčna na globalnem prizorišču, so navedli na ministrstvu.

Ob robu zasedanja se je Behin z nemškim državnim sekretarjem Ulrichom Nussbaumom in portugalskim ministrom Pedrom Nunein Santosom pogovarjal o pripravah na predsedovanje EU. Osrednja tema predsedovanja Slovenije EU bo tudi revolucija 5G, je napovedalo ministrstvo.