c S
Na kratko iz gospodarstva 07.06.2019 20:03 Ljubljana, 07. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Potem ko so imetniki Gorenjevih obveznic z oznako GV02 na skupščini konec maja soglašali z njihovim umikom iz trgovanja na Ljubljanski borzi, je borza danes prek svojih spletnih strani sporočila, da se obveznice iz trgovanja umikajo z 29. novembrom. S tem se bo Gorenje po prevzemu s strani kitajskega Hisensa dokončno umaknilo z borze.

Nemški zavarovalniški velikan Allianz po informacijah Siola preučuje možnost lastniškega vstopa v Savo Re, za izpeljavo posla pa naj bi najel italijansko bančno skupino Unicredit. Za zdaj uradno ni znano, ali se bo Allianz pri tem obrnil na Adris, ki prek fiduciarnih računov obvladuje skoraj 20 odstotkov delnic in s katerim naj bi se o tem pogovarjal že pred dvema letoma, danes piše portal Siol.

Gradnja trgovskega centra Ikea v Ljubljani se še zamika, poročajo Finance. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč sredi maja izdalo zahtevo za dopolnitev gradbenega dovoljenja za gradnjo Ikee, glavni razlog pa je njihovo tolmačenje, po katerem pooblaščeni gradbeni inženir ne more biti vodja projekta za trgovske stavbe, dodajajo. Na ministrstvu so potrdili, da so izdali omenjeno zahtevo za dopolnitev. Pri tem navajajo, da mora projektant določiti novega vodjo projekta iz stroke, ki glede na namen gradnje prevladuje.

Skupščina Palome je soglašala, da se skupno neto izgubo družbe za poslovno leto 2018 v višini 3,66 milijona evrov prerazporedi na preneseno izgubo in se jo pokrije iz nerazporejenega dobička. Skupni znesek nerazporejene izgube družbe bo po pokritju znašal 815.475 evrov, izhaja iz današnje objave družbe na spletnih straneh Ajpesa.

Krka je od 3. do 6. junija na Ljubljanski borzi odkupila 9564 lastnih delnic v skupni vrednosti 586.175 evrov. Skupno število lastnih delnic se je po teh nakupih povečalo na 989.735, kar predstavlja 3,018 odstotka vseh izdanih delnic, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Krke.

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing je na letni generalni skupščini v Ljubljani za svojo predsednico izvolilo direktorico Turizma Ljubljana Petro Stušek, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). ECM združuje več kot 115 mest iz 38 držav ter povečuje konkurenčnost in uspešnost svojih članov, ki prihajajo tudi iz neevropskih delov sveta. "Biti na čelu takšnega združenja je velika čast, pa tudi odgovornost, saj pomembno vpliva na trende turizma v mestih," je povedala Stuškova.

Global Finance je skupino Unicredit deseto leto zapored imenoval za najboljšo skrbniško banko v Srednji in Vzhodni Evropi ter na šestih lokalnih trgih. To so Slovenija, Avstrija, Srbija, Bolgarija, Češka in Madžarska, so danes sporočili iz Unicredit banke Slovenija.

Mlinotestove sveže polnjene testenine Divita so na letošnjem ocenjevanju kakovosti in okusov prehranskih izdelkov Superior Taste Award 2019, ki ga organizira Mednarodni inštitut za okus in kakovost, prejele dve zvezdici za odličnost. Kot so sporočili iz Mlinotesta, je vsak ocenjevani izdelek ocenjen glede na njegove kulinarične in organoleptične lastnosti.

Trgovska družba Tuš je v 14 supermarketih omogočila plačevanje nakupov s kriptovalutami. Povezali so se namreč s podjetjem Eligma, katerega sistem Elipay kupcu omogoča plačilo z izbranimi kriptovalutami, trgovec pa znesek nato prejme v evrih, so sporočili iz Tuša.

Predstavniki Razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija in Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija so se v sredo in četrtek udeležili zasedanja Skupščine evropskih regij v Larnaci na Cipru. Prvi dan je v sklopu seje generalne skupščine predsednica Razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija Lilijana Madjar med drugim predstavila regijo, drugi dan pa je med drugim potekalo zasedanje predsedstva skupščine, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predsednik Združenja asfalterjev Slovenije Slovenko Henigman je kot prvi Slovenec v sklopu simpozija Evropskega asfalterskega združenja (EAPA) v Parizu prejel nagrado združenja. "Gre za nagrado v smislu prizadevanja pri razvoju asfalterske dejavnosti. V Sloveniji smo po globoki krizi ponovno izredno aktivni in to aktivnost prenašamo tudi v Evropo," je ob prejetju nagrade dejal Henigman. Omenjena evropska nagrada se podeljuje vsako leto, letos so jo izročili tretjič.

Mednarodno podjetje EY je na srečanju družinskega podjetništva v Monaku nagrado za najboljše družinske prakse in družinska podjetja na svetu v četrtek podelilo tudi celjskemu Vivapenu, ki proizvaja raznobarvna pisala. Direktorica Vivapena Petra Melanšek je ob tem dejala, da "nagrada pomeni potrditev, da nekaj delamo prav že 52 let in da je trud tudi prepoznan", so danes sporočili iz družbe.