c S
Rast povpraševanja po plinu lani najhitrejša po letu 2010 07.06.2019 20:03 Pariz, 07. junija (STA) - Globalno povpraševanje po plinu kot energentu se je lani povečalo za 4,6 odstotka, kar predstavlja najhitrejšo rast po letu 2010. Plin je lani predstavljal že skoraj pol celotne rasti porabe energentov na letni ravni, kaže poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA).

Zanimanje za zemeljski plin je veliko, saj je čistejši energent kot premog, njegova proizvodnja v ZDA pa eksponentno raste, tako kot na Kitajskem povpraševanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proizvodnja v ZDA je lani narasla za 11,5 odstotka, kar je največja rast v ZDA po letu 1951. Medtem pa je povpraševanje na Kitajskem lani poskočilo za 18,1 odstotka, saj želijo oblasti zmanjšati uporabo premoga.

Po napovedih IEA naj bi globalno povpraševanje po plinu do leta 2024 letno naraslo za 1,6 odstotka.

"Leta 2018 je plin igral izjemno vlogo v sicer zelo pomembnem letu za energetiko," je ocenil izvršni direktor IEA Fatih Birol. Po njegovih besedah ima plin pomembno vlogo pri zmanjševanju izpustov emisij v ozračje, medtem ko okoljevarstveniki opozarjajo, da to vendarle ni tako čist vir energije, kot se zdi na prvi pogled.