c S
Trumpove carine Američanom pobrale prihranke od davčnih olajšav 08.06.2019 07:51 Washington, 07. junija (STA) - Trgovinske vojne predsednika ZDA Donalda Trumpa so Američanom po navedbah agencije Bloomberg že pobrale skoraj vse prihranke, ki so jih dobili z njegovimi davčnimi olajšavami konec leta 2017. Kmalu bodo šli celo v minus.

Bloomberg poroča, da bo v primeru, da Trump uresniči grožnje o dodatnih carinah na kitajski uvoz in res uvede carine na uvoz iz Mehike, povprečno ameriško gospodinjstvo s srednjim dohodkom moralo plačati okoli 3000 dolarjev davka. Davčne olajšave so jim prinesle nekaj manj kot tisočaka, od katerega je po Trumpovih carinah ostal le še slab stotak.

Center za davčno politiko Urban-Brookings je izračunal, da je gospodinjstvo s srednjim dohodkom dobilo z davčnimi olajšavami povprečno 930 dolarjev prihranka, že uvedene carine pa so jim pobrale 831 dolarjev. Trump trdi, da carine plačujejo države, proti katerim jih uvaja, ekonomisti pa po navedbah analitikov vedo, da jih plačujejo ameriški potrošniki.