c S
V Evropski komisiji poudarjajo: Od članic pričakujemo izpolnjevanje zavez v danih rokih 08.06.2019 07:51 Bruselj, 07. junija (STA) - V Evropski komisiji nimajo posebnega konkretnega komentarja na današnji tvit predsednika vlade Marjana Šarca, da bi moral po zadnjih razkritjih o sanaciji bank SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke. So pa zapisali, da v splošnem od držav članic EU v postopkih državnih pomoči pričakujejo izpolnjevanje zavez v danih rokih.

"Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je premier danes popoldne še zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Mediji so v zadnjih dneh objavili več informacij o ovadbi zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. V njej so z raznimi pridobljenimi dokazi in dokumenti podkrepljeni očitki Nacionalnega preiskovalnega urada, da so ovadeni zlorabili uradni položaj ali uradne pravice, s čimer naj bi NLB pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku 277,38 milijona evrov. O tem so v četrtek na Televiziji Slovenija pripravili tudi posebno oddajo, danes pa je Portal plus ovadbo tudi v celoti objavil.

Na podlagi te ovadbe so se mediji znova razpisali o domnevno spornih in neprofesionalnih postopkih ugotavljanja kapitalske luknje v slovenskih bankah in posledično predragi sanaciji, ne le v NLB, temveč tudi ostalih konec leta 2013 saniranih in podržavljenih bankah.

Tako naj bi država v vse banke vložila bistveno več denarja, kot bi ga sicer morala, to pa naj bi bila posledica dejanj in močnih pritiskov Evropske komisije, ki naj bi Slovenijo uporabila kot poskusnega zajčka za nova pravila o t. i. bail inu, ko pri reševanju bank sodelujejo tudi lastniki in upniki.

V Bruslju sicer neuradno izpostavljajo, da Evropska komisija vse banke v EU, ki se znajdejo v podobnem položaju, kot so se takrat slovenske, obravnava na enak način. Tako je tudi v primeru NLB uporabila sporočilo o prenovljenih pravilih o državnih pomočeh v bančnem sektorju iz avgusta 2013, torej nekaj mesecev pred sanacijo bank, ki je vsebovalo omenjeno načelo bail in.

Enako načelo delitve bremen med državo, lastniki in upniki kot v primeru NLB, Abanke in drugih saniranih slovenskih bankah naj bi tako v Bruslju uporabili pri bankah v 17 drugih članicah, ki so potrebovale državno pomoč.

Rok za prodajo Abanke, ki ji ga je postavila Evropska komisija v zameno za odobritev državne pomoči, se bo sicer iztekel konec meseca. "Ne bi rad špekuliral, kaj se bo zgodilo, je pa stvar zaenkrat takšna, da lahko Evropska komisija banko proda tudi sama, če je mi ne bi," je o tem v sredo dejal Šarec in spomnil, da "sam ni bil navdušen niti nad prodajo NLB", za katero so veljale iste zaveze.

"To so zaveze iz preteklosti, ki nas lovijo. Počasi bi rad prišel v obdobje, ko se bomo lotevali zadev, ki niso povzročene od drugih, in da bomo lahko prešli naprej, v nek razvoj," je pred dnevi poudaril premier.

Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni.Neuradno naj bi ponudbe oddale Nova KBM z njenim lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.

Kot so nedavno neuradno pisale Finance, v SDH od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. Odpiranje ponudb in odločitev o izboru kupca je predviden za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

Če Slovenija do roka Abanke ne bi prodala, grozi scenarij z imenovanjem posebnega zaupnika za prodajo banke, glede na zgodbo z NLB v preteklih letih pa bi verjetno skušala vlada v pogovorih z Evropsko komisijo doseči spremembe zavez.

Za državne pomoči oz. področje konkurence je trenutno pristojna še komisarka Margrethe Vestager, ki se jo omenja tudi kot resno kandidatko za novo predsednico Evropske komisije, javno pa ji je pri tem že večkrat podporo izrekel tudi premier Šarec.