c S
Občina Ravne na Koroškem prejela pisni ponudbi za Rimski vrelec 09.06.2019 11:17 Ravne na Koroškem, 09. junija (STA) - Občina Ravne na Koroškem, ki si že več let prizadeva prodati kompleks Rimski vrelec v Kotljah skupaj z izvirom zdravilne vode, po večmesečnem zatišju razpolaga z dvema pisnima nezavezujočima ponudbama interesentov za vlaganja, pričakuje pa še eno. Po preučitvi vseh bo predvidoma jeseni objavila razpis za prodajo Rimskega vrelca.

Kompleks Rimski vrelec v Kotljah zajema 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, zelenimi površinami, parkiriščem in vrtino z izvirom zdravilne mineralne vode. Kompleks, ki leži na privlačni lokaciji ob vznožju Uršlje gore, že dlje časa propada, gostinski del kompleksa je zaprt od leta 2002.

V zadnjih mesecih si je kompleks ogledalo nekaj interesentov, občina pa trenutno razpolaga z dvema pisnima ponudbama; ena je s strani domačega in ena s strani tujega interesenta. Tuji interesent po rodu iz Rusije, ki živi v Izraelu in ima podjetje v Banja Luki, se zanima za vlaganja v smislu javno-zasebnega partnerstva z občino, naložba pa predvideva nadaljnji turistični razvoj območja z velikim poudarkom na pripadajoči zdravilni vodi.

Interesent iz Slovenije pa se zanima za nakup Rimskega vrelca, kjer bi razvijal gostinski turizem in ponudbo s področja zdravstva.

Obe ponudbi sta v skladu s katalogom, ki ga je lani izdala občina, in sta tako za občino sprejemljivi, je na petkovi novinarski konferenci povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

"Glede na to, da gre za pisni ponudbi, ocenjujem, da bi to lahko bilo resno," je še dejal župan ter spomnil, da so v vmesnem času imeli oglede in pogovore tudi z italijanskimi nepremičninskimi posredovalci in interesenti iz Kuvajta, ki pa pisnih ponudb niso oddali. V interesu občine je sicer, da bi prihodnji vlagatelj na Rimskem vrelcu razvijal turizem, ki bi ponujal nočitve.

Občina Rimski vrelec neuspešno prodaja že več let. Februarja 2012 je kompleks za 480.000 evrov prodala Inštitutu imunopatologije in preventivne medicine s sedežem v Ljubljani v lasti ruskega zdravnika Musa T. Abidova. A posel se ni izšel, saj ruski zdravnik kompleksa zaradi različnih razlogov v pogodbenem roku ni obnovil. Strani sta se leta 2016 dogovorili za poravnavo, ki je predvidela vrnitev kompleksa občini in vračilo 400.000 evrov ruskemu kupcu v štirih letnih obrokih do vključno leta 2020.

V letih 2017 in lani je nato občina s pomočjo zunanjega svetovalca Bogdana Lipovška ponovno okrepila aktivnosti za prodajo kompleksa ter izdala katalog v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, v katerem obširneje opisuje kompleks, predstavlja potrebna vlaganja ter ponuja simulacije in scenarije poslovanja hotela.

Na občini si želijo, da bi z oživitvijo Rimskega vrelca dobili priložnost za nov turistični zagon v občini in širše. V ta okvir spada tudi prizadevanje občine za oživitev Ivarčkega jezera, ki pa je v lasti družine Grah. Po podatkih občine Ivarčko jezero, kjer je pripadajoča infrastruktura razmeroma dotrajana, tudi letos ne bo imelo najemnika. Občina medtem ureja zelenico okoli jezera, saj je obiskovalcem tam omogočen javni dostop.