c S
Vladna koalicija v ponedeljek na Brdu pri Kranju o proračunu, zdravstvu in volilni zakonodaji 09.06.2019 16:03 Brdo pri Kranju/Ljubljana, 09. junija (STA) - Na Brdu pri Kranju se bosta v ponedeljek sestala širši vrh koalicije in vladna ekipa. Razpravljali bodo zlasti o predlogu proračuna za leti 2020 in 2021, razmerah in ukrepih na področju zdravstva ter spremembah volilnega sistema. Pri razpravi o drugih aktualnih zadevah se verjetno ne bodo mogli izogniti iskanju kandidata za evropskega komisarja.

Razprava o razrezu proračunske pogače

Vlada s pripravo državnega proračuna za leto 2020 že zamuja, saj bi ga morala pripraviti že lani skupaj s pripravo rebalansa proračuna za 2019. Ker pa je ekipa Marjana Šarca mandat prevzela šele septembra, so se lotili zgolj priprave sprememb proračuna za 2019, letos pa se bodo lotili priprave dvoletnega proračuna. Dokument morajo v DZ vložiti do 1. oktobra.

Podlaga za pripravo predloga proračunov za prihodnji dve leti je odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, ki ga je DZ potrdil konec aprila. Za državni proračun je v letu 2020 predviden presežek v višini 0,8 odstotka BDP in najvišji obseg izdatkov 10,45 milijarde evrov. V letu 2021 naj bi se presežek ob malenkostni rasti izdatkov povzpel do 1,2 odstotka BDP.

Okvir proračuna je določen, zdaj pa morajo, kot je tudi pred nekaj dnevi povedal premier Marjan Šarec, določiti, komu, kaj in kako bodo razdelili. Upoštevati je treba učinek določenih ukrepov oz. zakonov, denimo na področju plač ali zdravstva in sociale, ki bodo začeli veljati ali jih bo vlada še sprejela v tem času.

Precej denarja gre za spremembe pri plačah, medtem ko imajo stranke v koaliciji tudi druge prioritete. "Limit javne porabe je bil sprejet v DZ, to je zaveza za nas vse," je v četrtek po seji vlade dejala predsednica SAB Alenka Bratušek, a spomnila na koalicijske zaveze na področju pokojnin. "Naše zahteve so zapisane v koalicijskem sporazumu. Kljub temu da tega na žalost zaradi vseh drugih koalicijskih partnerjev nismo uresničili že s proračunom za leto 2019, verjamem, da bomo to storili z letom 2020," je povedala.

Po njenih besedah bo letni dodatek za upokojence urejen v sistemskem zakonu, in ne več v zakonu o izvrševanju proračuna, prav tako se bo z letošnjim letom odmerni odstotek za izračun pokojnine uskladil na 63,5 odstotka.

Prav zaradi posameznih pričakovanj koalicijskih partnerjev je pričakovati zahtevna usklajevanja pri sprejemanju proračuna. Okvirji so že bili sprejeti v DZ, partnerji pa so se dogovorili, da bodo v ponedeljek dodali še nekatere druge številke, je v izjavi po koalicijskem srečanju pred četrtkovo sejo vlade, na katerem jim je minister za finance Andrej Bertoncelj predstavil finančne okvirje za vse štiri blagajne za prihodnji dve leti, pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

Pestro razpravo pričakovati glede razmer v zdravstvu

Ena od najbolj perečih tem, ki spremlja vsakokratno koalicijo, je urejanje razmer v zdravstvu. Na zadnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju o tem niso veliko razpravljali, saj so bili v procesu menjave ministra, ko je odstopil Samo Fakin. Bolj vsebinsko razpravo je pričakovati tokrat.

Fakinov naslednik Aleš Šabeder je napovedal, da bo zbranim v ponedeljek predstavil prioritete za letošnje in prihodnje leto. Te so razdeljene na tri ključna področja, in sicer zakonodajne ukrepe, vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov ter urejanje čakalnih vrst. Slednje je ključno, je dodal.

Zadnji zaplet glede okoli 20.000 spregledanih čakajočih bolnikov po njegovih navedbah še razčiščujejo, z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so dnevno v pogovorih. Do napake je prišlo, a ta trenutek je po Šabedrovih navedbah še prezgodaj govoriti o vzroku zanje. Ključni cilj pa je, da napake čim prej odpravijo in ugotovijo dejansko stanje, je še dejal minister. Vlada je sicer na zadnji seji menjala svoje predstavnike v svetu NIJZ.

Ena od perečih tem je tudi obremenjenost primarnih zdravnikov. Vlada je s sprejetjem aneksa ena, s katerim so na novo določili mejo obremenitve za primarne zdravnike, sicer uspela začasno pomiriti razmere. Ministrstvo pa zdaj čaka priprava drugega aneksa, ki bo imel tudi finančne posledice in bo pomembno vplival na odločitev zdravnikov, ali prekličejo svoje odpovedi. Pogajanja o drugem aneksu so se neuspešno končala že na prvem srečanju podpisnikov, ki bodo dogovor zdaj iskali na arbitraži. Pričakovati je, da bo zadnjo besedo o tem znova imela vlada.

Šarec je sicer zadovoljen s potekom reševanja težav na področju zdravstva in Šabedra podpira. "Glede na to, koliko je nakopičenih težav, minister dela po najboljših močeh, opravil je tudi nekaj menjav na ministrstvu. Predvsem z vsemi skupinami vodi dialog," je pojasnil.

Razprava o spremembah volilnega sistema

Koalicijski partnerji bodo spregovorili tudi o spremembah volilnega sistema, ki jih je naložilo ustavno sodišče. Sredi maja je pri predsedniku republike Borutu Pahorju glede teh sprememb potekal drugi krog pogajanj. Tedaj so se pogajalci strank in vladna delovna skupina dogovorili, da bodo do konca junija pripravili predlog za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, ki naj bi mu s podporo tudi najbolje kazalo. Za to je v DZ nujnih 60 glasov.

Manj, 46 glasov, je potrebnih za spremembe volilnih okrajev, vendar pa je politično soglasje za to težko najti. Predlog naj bi bil pripravljen do konca parlamentarnih počitnic, medtem ko predlog sprememb in dopolnitev zakona o volitvah v državni zbor z uvedbo absolutnega obveznega prednostnega glasu nima podpore in ni več predmet usklajevanj. Koalicija si pri spremembah ni povsem enotna.

Na dnevnem redu razširjenega vrha koalicije sicer ni točke glede iskanja kandidata za evropskega komisarja, a se bodo glede na dogajanje v minulih dneh tej temi težko povsem izognili. Završala so ugibanja, da naj bi bil resen kandidat predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar, ki je z jesenskim kongresom napovedal umik z vrha SMC. Ne Cerar ne Šarec, ki pravi, da je primernih kandidatov veliko, tega nista potrdila.