c S
Na zborih delavcev Gorenja o poslovanju, integraciji v skupino Hisense in letošnjih aktivnostih 10.06.2019 08:33 Velenje, 10. junija (STA) - Kolegij glavnih direktorjev Gorenja bo na današnjih zborih delavcev predstavil poslovanje družbe, potek procesa integracije v skupino Hisense ter načrte in aktivnosti za letošnje leto. Zbori bodo potekali po vseh obratih Gorenja od 9.00 do 16.15, trajali pa bodo po 45 minut, je za STA povedal predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba.

Gorenje bo zaposlenim 21. junija izplačalo letošnji regres v višini 890 evrov neto, kar predstavlja minimalni s kolektivno pogodbo določeni znesek. Uprava Gorenja in sindikat namreč nista uspela skleniti dogovora o višini letošnjega regresa, zato se je družba ravnala skladno z veljavno zakonodajo in kolektivno pogodbo dejavnosti.

Sindikat SKEI Gorenje je od uprave družbe prejšnji teden prejel predlog programa razreševanja presežnih delavcev. Na seznamu je 1481 presežnih delavcev, od katerih bo nove pogodbe o zaposlitvi prejelo 1377 delavcev, preostalim 104 presežnim delavcem pa novih pogodb ne bodo ponudili. Sprva je bilo govora o številki 270.

Sindikat je vse svoje člane pozval, da se v primeru kakršnih koli vprašanj obrnejo na sindikalne zaupnike. Skrbi pa jih, da je to šele prvi korak in da se obetajo dodatna odpuščanja, kar je popolnoma v nasprotju z optimističnimi napovedmi o dodatnem zaposlovanju in širitvi proizvodnje.

Znano je sicer, da v Gorenju ne načrtujejo zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah, prav tako naj ne bi odpuščali zaposlenih v podpornih službah. V družbi poudarjajo, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, temveč bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe in poslovne enote v tujini.