c S
IMF svari ZDA pred trgovinskimi vojnami in naraščanjem neenakosti 07.06.2019 07:11 Washington, 06. junija (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) v svojem rednem poročilu po posvetovanjih po 4. poglavju z ZDA opozarja največjo svetovno gospodarstvo pred nadaljevanjem trgovinskih sporov, ki ogrožajo rast. Sistem je tveganjem izpostavljen tudi zaradi rahljanja regulacije in naraščanja neenakosti, je zapisal sklad.

IMF ugotavlja, da je ameriška ekonomija neverjetno trdoživa in ji za letos napoveduje 2,6-odstotno rast namesto 2,3-odstotne, kot je navajala aprilska ocena. Prihodnje leto naj bi se rast upočasnila na dva odstotka, saj naj bi popustil pozitivni učinek davčnih olajšav.

Poročilo IMF navaja, da višanje uvoznih carin in drugi koraki sedanje ameriške vlade spodkopavajo globalni trgovinski sistem, izvršna direktorica IMF Christine Lagarde pa je v pogovoru za Reuters izjavila, da so takšne poteze strel v koleno in bi se jih morali politični voditelji izogibati.

To sporočilo bo ponesla na zasedanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20 konec tedna v Fukuoko na Japonskem.

"Carine tu, carine tam, grožnja tu, pogajanja tam in vse to prispeva h globalni nestabilnosti, ki ne prispeva k rasti," je menila Lagardova. Politične voditelje je opozorila, da imajo njihova dejanja posledice, zato se morajo odločiti, kaj je v njihovem interesu.

IMF za letos svetovnemu gospodarstvu napoveduje 3,3-odstotno rast, vendar opozarja, da lahko trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko leta 2020 rasti odščipne 0,5 odstotne točke oz. 455 milijard dolarjev.

IMF velik del poročila namenja sistemskim težavam v ZDA. Gospodarska rast je bila v zadnjih letih izjemna, vendar pa so njene koristi neenakomerno porazdeljene. ZDA imajo najnižjo pričakovano življenjsko dobo v državah G7, ta pa še naprej pada. Obenem narašča stopnja revščine, pada pa življenjski standard povprečnega Američana, čeprav je brezposelnost najnižja v 50 letih.

Ob upoštevanju inflacije so srednji dohodki gospodinjstev od konca 90. let prejšnjega stoletja narasli le za 2,2 odstotka, čeprav je dohodek na prebivalca v tem času narasel za 23 odstotkov.

Za 40 odstotkov najrevnejših dohodki padajo od leta 1983, danes živi v revščini 45 milijonov Američanov, polovica mladih pa danes zasluži manj, kot so v podobni starosti zaslužili njihovi starši. Pred 40 leti je manj od staršev zaslužilo le deset odstotkov mladih.