c S
Družba Aerodrom Maribor bo nadaljnje korake preučila v kratkem 06.06.2019 16:07 Maribor, 06. junija (STA) - V družbi Aerodrom Maribor pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z odločitvami vlade glede upravljanja mariborskega letališča po 15. juliju, ko se izteče njihov odpovedni rok. V kratkem bodo sprejeli poslovne odločitve, ki bodo sledile interesu podjetja. V lokalnem okolju sicer pozdravljajo odločitev vlade, da reši negotovost glede letališča.

Kot so v družbi Aerodrom Maribor, ki je preko podjetja SHS Aviation v lasti kitajskega kapitala, še dodali za STA, ostajajo trdno prepričani, da so rešitve, ki so jih sami ponudili vladni strani, najugodnejše tako s finančnega vidika kot z vidika stabilnosti izvajanja letališke dejavnosti.

Hoški župan Marko Soršak je ob odločitvi vlade izrazil veselje in hkrati upanje, da bo DRI kot prihodnjemu upravljavcu pravočasno uspelo pridobiti obratovalno dovoljenje ter da bo letališče nemoteno delovalo. "To je bil tudi ves čas cilj občine, da se letališče ne zapre," je dejal za STA.

Tudi na Mestni občini Maribor (MOM) se zavedajo pomena delujočega letališča in njegove vloge pri razvoju občine in širše regije, zato z državo vodijo aktivne razgovore pri iskanju skupnih rešitev. V Mariboru se tudi pridružujejo županu hoške občine, da mora država nadaljevati s spremembami državnega prostorskega načrta na območju letališča, saj le to lahko omogoči prihodnji razvoj.

Podžupan Samo Peter Medved je to na petkovem sestanku z infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek tudi predlagal, Bratuškovo pa so še opozorili, da v vsebini DPN pogrešajo umestitev železniške proge do letališča. Predlagali so še, da bi DPN predvidel možnost fazne izvedbe in dograditve glede na potrebe bodočih vlagateljev.

Na Štajerski gospodarski zbornici se zavedajo, da je odločitev vlade zgolj rešitev v sili, s katero si je država kupila čas za resen razmislek in odločitev, kaj z letališčem narediti. Vsi v regiji, še posebej štajersko gospodarstvo, pa so s tem po besedah direktorice zbornice Aleksandre Podgornik dobili priložnost, da še enkrat povedo, da je letališče pomemben infrastrukturni objekt, ki bi moral pomeniti konkurenčno prednost države in regije.

"Regija za letališče, v katerega je bilo v preteklosti vloženo izjemno veliko truda in denarja, ne pričakuje privilegirane obravnave, zahteva pa enakopravne pogoje s tistimi, ki jih imata Aerodrom Portorož in tudi ljubljansko letališče, ki je dobičkonosno in v tuji lasti, vseeno pa prejema podporo," pravi Podgornikova.

Ob tem opozarja tudi na dejstvo, da bi morebitno dokončno zaprtje letališča prekinilo helikoptersko reševanje za celotni severovzhodni del Slovenije, onemogočena bi bila tudi obramba pred točo. Takoj jeseni bodo zato dali pobudo za skupne aktivnosti, pri tem pa je prepričana, da bodo našli dobro rešitev.

Neuradno je sicer slišati, da kitajski lastniki še niso vrgli puške v koruzo in da vsaj za zdaj kakšnih drastičnih odločitev ne bodo sprejemali. Ministrstvo se bo z njimi v vsakem primeru moralo dogovoriti o nekakšnem sodelovanju, saj so lastniki pomembnega dela objektov in zemljišč na letališču.

Vlada je danes na predlog ministrstva za infrastrukturo sklenila, da bo po "neuspeli zgodbi s kitajskimi najemniki" upravljanje z mariborskim Letališčem Edvarda Rusjana začasno prevzela Družba za upravljanje investicij (DRI). Prenos upravljanja je po oceni ministrice Alenke Bratušek edina zakonita možnost, da letališče še naprej obratuje, zato je vlada spremenila akt o ustanovitvi DRI.

Najemnik je namreč po njenih besedah nadaljevanje sodelovanja pogojeval s predlogom, da namesto plačila v višini 100.000 evrov na mesec država njim plačuje, da upravljajo z letališčem.