c S
Del razpisov za glavna gradbena dela za drugi tir objavljen septembra 06.06.2019 14:31 Ljubljana, 06. junija (STA) - Projektno podjetje 2TDK namerava objaviti tri sklope razpisov za velika naročila za dela na drugem tiru med Divačo in Koprom. Kot je danes pojasnil direktor 2TDK Marko Brezigar, bosta prva dva razpisa, ki bosta sicer izvedena dvofazno, objavljena septembra. Za sodelovanje pri projektu se medtem zanima tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka so na projektnem podjetju zadovoljni z interesom bank za sodelovanje pri drugem tiru. Prejšnji mesec je posojilu za projekt zeleno luč prižgala Evropska investicijska banka (EIB), nedavno so na podjetju prejeli tudi šest ponudb komercialnih bank. Povabilo so sicer poslali 15 bankam, a so na 2TDK z odzivom "zelo zadovoljni".

"Smatram, da so na ta način banke, predvsem pa Evropa, prepoznale kvaliteto tega projekta," je prepričan Zorko. Kot je dodal, so pripravljenost za sodelovanje izkazali tudi v EBRD. Njihovo pobudo zdaj na 2TDK proučujejo. "Smatram, da bomo v najkrajšem času s temi bankami opravili pogovore in šli dalje. Komercialno in finančno je projekt stabilen," je zatrdil.

Medtem so na 2TDK pripravili tudi strategijo javnega naročanja, v skladu s katero bodo imeli tri sklope razpisov za velika naročila, je dodal Brezigar, ki podjetje vodi skupaj z Zorkom. Prva dva gradbena bosta razpisana istočasno, in sicer se bo en nanašal na dela v krasu od Divače do konca drugega tunela, drugi skop pa bo za dela v flišu, in sicer od konca drugega tunela do Luke Koper, je pojasnil.

Izvajalce del nameravajo izbrati v dveh fazah. S prvo, predkvalifikacijsko, bodo začeli septembra. "V prvi fazi se bo preverjala sposobnost izvajalcev, v drugi fazi pa sledi še razpis za cene," je pojasnil Brezigar. Še tretjega, za glavno železniško opremo, nameravajo na 2TDK objaviti leta 2022.

Kot sta zatrdila Brezigar in Zorko, se projekt zaenkrat izvaja po načrtih. Po pojasnilih prvega se gradi 14 od 23 dostopnih cest. Kot je dodal Brezigar, jih je deževje v maju nekoliko oviralo, a ni bistveno vplivalo na dela na terenu. Potekajo tudi arheološke raziskave, in sicer prav tako po planu; predvidoma bodo zaključene septembra, je še pojasnil.