c S
Eurostat tudi v drugo potrdil oceno gospodarske rasti v območju evra in EU 06.06.2019 13:09 Luxembourg, 06. junija (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes tudi v drugo potrdil, da je bila gospodarska rast v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. S tem je bila rast hitrejša kot v zadnjem lanskem četrtletju, ko se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,5-odstotna, potem ko je bila tolikšna tudi v zadnjem lanskem četrtletju. Napovedi sicer govorijo, da se bo rast v nadaljevanju leta umirila.

Skoraj vse članice EU, za katere je Eurostat že imel podatke - izjema je le Latvija z 0,1-odstotnim padcem BDP v četrtletni primerjavi - so v prvem trimesečju beležile rast BDP. Po zadnjih zbranih podatkih iz članic unije je bila v četrtletni primerjavi najvišja na Hrvaškem (1,8-odstotna), sledile pa so Poljska in Madžarska z 1,5-odstotno rastjo in Romunija z 1,3-odstotno ter Bolgarija z 1,2-odstotno rastjo.

Nemčija, ki je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, je v četrtletni primerjavi zabeležila 0,4-odstotno rast. Italija, ki je konec lanskega leta zašla v recesijo, je bila za las v zelenih številkah, rast BDP v prvih treh mesecih je bila 0,1-odstotna, kar je za 0,1 odstotne točke manj od prvih ocen. Francija je na četrtletni ravni zabeležila 0,3-odstotno rast, španska rast pa je bila pri precej bolj dinamičnih 0,7 odstotka.

Tokratna Eurostatova ocena vsebuje že tudi podatke za Slovenijo, ki jih je statistični urad objavil konec maja. Na četrtletni ravni je bila gospodarska rast v Sloveniji 0,8-odstotna.

V medletni primerjavi so v prvem trimesečju najvišje stopnje rasti zabeležila Madžarska (5,2 odstotka), Romunija (5,1 odstotka), Poljska (4,7 odstotka) in Estonija (4,6 odstotka). Najbolj borna je bila na drugi strani medletna rast v največjem evropskem gospodarstvu Nemčiji (0,7 odstotka), medtem ko je Italija po zadnjih podatkih beležila celo 0,1-odstotni medletni padec. Francija je poročala o 1,2-odstotni rasti, Španija pa o 2,4-odstotni.

Medletna rast slovenskega BDP je bila 3,7-odstotna ter s tem še vedno med najvišjimi v EU in evrskem območju.

V ZDA se je BDP v prvem četrtletju letos okrepil za 0,8 odstotka v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem, ko je bila rast 0,5-odstotna. V medletni primerjavi se je ameriški BDP v prvih treh mesecih zvišal za 3,2 odstotka, potem ko je bila rast v zadnjem lanskem trimesečju triodstotna.