c S
Poročilo: Ključne gospodarske panoge EU zaradi ponarejanja z večmilijardnimi izgubami 06.06.2019 13:51 Alicante, 06. junija (STA) - Izgube zaradi ponarejanja in piratstva v 11 ključnih gospodarskih panogah v EU vsako leto znašajo skoraj 60 milijard evrov, največje izgube so v dejavnosti oblačil, obutve in modnih dodatkov, v najnovejšem poročilu ugotavlja Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO). V Sloveniji je izguba ocenjena na do 215 milijonov evrov letno.

Medtem ko je delež izgub v EU na ravni celotne prodaje v panogah kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, oblačila, obutev in modni dodatki, športna oprema, igrače in igre, nakit in ure, torbice in prtljaga, posneta glasba, žgane pijače in vino, farmacevtski izdelki ter pesticidi in pametni telefoni 7,4-odstoten, izgube obsega prodaje v Sloveniji po ocenah predstavljajo 12-odstotni delež, so sporočili iz EUIPO.

Glede na analizo celotna vrednost izgub obsega prodaje v Sloveniji znaša 104 evre na državljana letno, izhaja iz danes objavljenega poročila o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine za leto 2019, ki združuje vse raziskave urada EUIPO na ravni EU in svetovni ravni.

Najnovejše poročilo EUIPO ugotavlja, da so se izgube obsega prodaje od prve tovrstne analize v letu 2018 na ravni EU zmanjšale v vseh analiziranih gospodarskih panogah, razen v dveh: na področju oblačil, obutve in modnih dodatkov ter kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego.

Panoga oblačil, obutve in modnih dodatkov predstavlja po obsegu prodaje in številu zaposlenih največjo med vsemi analiziranimi panogami. Po ocenah naj bi izgube obsega prodaje v tej panogi na ravni EU znašale približno 28,4 milijarde evrov letno, kar predstavlja 9,7 odstotka celotnega obsega prodaje.

V Sloveniji znaša ocenjena izguba obsega prodaje v tej proučevani panogi zaradi ponarejanja približno 109 milijonov evrov letno, kar predstavlja približno 16,7 odstotka obsega prodaje.

V panogi kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego je zaradi prisotnosti ponarejenega blaga na trgu na ravni EU do sedem milijard evrov izgub letno, kar predstavlja 10,6 odstotka celotnega obsega prodaje v tej panogi.

V Sloveniji je ocenjena izguba obsega prodaje v panogi kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego 10 milijonov evrov, kar predstavlja 6,7 odstotka celotnega obsega prodaje v tej panogi.

"Evropska gospodarska rast in ustvarjanje delovnih mest sta odvisna od gospodarskih panog, kot je teh 11 panog, ki so jih proučevali v tej raziskavi. Naša raziskava kaže, da lahko ponarejanje in piratstvo ogrozita gospodarsko rast in delovna mesta. To analizo in večji del naše raziskave izvajamo zato, da bi pomagali oblikovalcem politik pri iskanju rešitev za to problematiko ter da bi vzpodbudili ozaveščanje potrošnikov v EU o gospodarskih posledicah ponarejanja in piratstva na širši ravni," je ob tem povedal izvršni direktor urada EUIPO Christian Archambeau.