c S
Z novelo avtorskega zakona lažji dostop slepih do knjig 06.06.2019 11:14 Ljubljana, 06. junija (STA) - Vlada je na današnji seji za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Kot so zapisali na družbenem omrežju Twitter, bodo slepi, slabovidni in invalidi odslej lažje dostopali do knjig in drugih tiskanih del, kar bo izboljšalo kakovost njihovega življenja.

S predlogom se v slovenski pravni red prenašajo določbe evropske direktive o določenih dovoljenih uporabah nekaterih del, zaščitenih z avtorsko pravico in sorodnimi pravicami, za slepe in slabovidne osebe ter osebe z drugimi motnjami branja.

Kot je vlada zapisala na Tumblrju, bo s tem zakonom vsem invalidom, slepim in slabovidnim ter osebam z drugimi motnjami branja olajšan dostop do objavljenih del, ki so varovana z avtorsko ali sorodnimi pravicami. Nove določbe jim bodo olajšale dostop do knjig in drugih tiskanih del v prilagojenih formatih, denimo v brajici, povečanem tisku ali zvočni knjigi.

Z novelo se poleg tega spreminjajo določbe v zvezi s prekrški, ki jih določa zakon o avtorski in sorodnih pravicah. Predlagane so manj zahtevne spremembe za odpravo pomanjkljivosti, kot so določitev glob v evrih, saj so te določene še v tolarjih, so še zapisali.