c S
Cene nafte stabilne 06.06.2019 08:55 Singapur, 06. junija (STA) - Cene nafte so se v današnjem jutranjem trgovanju ustalile. V zadnjih tednih se je nafta krepko pocenila, saj so vlagatelji negotovi, kako bodo trgovinski spori ZDA z nekaterimi državami, med njimi s Kitajsko, vplivali na konjunkturo in s tem na povpraševanje po nafti.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 60,69 dolarja, kar je šest centov več kot ob koncu trgovanja v sredo. Teksaška lahka nafta za dobavo v juliju se je zvišala za tri cente na 51,72 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nafta se je od letošnjega cenovnega vrha, ki ga je dosegla v aprilu, pocenila za okoli 20 odstotkov. Glavni razlog so skrbi glede povpraševanja po nafti ob konjunkturnih tveganjih, med drugim trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Te bojazni so okrepili podatki o zalogah v ZDA, ki so pokazali, da so se te znova zvišale. Rast zalog ni le posledica manjšega povpraševanja, ampak tudi večje ponudbe. Ameriška proizvodnja se je v zadnjem tednu zvišala na nov rekord, poroča dpa.