c S
Arso še čaka poročila zamudnikov o dani odpadni embalaži na trg 06.06.2019 08:55 Ljubljana, 06. junija (STA) - Čeprav se je rok za poročanje Agenciji RS za okolje (Arso) o embalaži, dani v promet na slovenski trg v letu 2018, iztekel že s koncem marca, agencija še vedno prejema poročila zamudnikov. Oddanih letnih poročil je okrog 6000, podatkov pa na Arsu še niso analizirali, so za STA povedali na ministrstvu za okolje in prostor.

V aplikaciji Embalaža, prek katere Arsu o embalaži, dani na trg, poročajo zavezanci, ki letno na trg dajo manj kot 15 ton embalaže, se je registriralo 8100 zavezancev, so pojasnili na Arsu. Oddanih letnih poročil je okrog 6000. "Arso podatkov še ni analiziral, saj zamudniki še poročajo," so zapisali na ministrstvu.

Poročanje je sicer bilo letos prvič obvezno tudi za subjekte, ki dajo letno na trg manj kot pet ton embalaže. Namen tega je pridobiti celovite podatke o dejansko dani embalaži na trg v Sloveniji, so spomnili na ministrstvu.

Letos so morala vsa podjetja, ki dajejo embalažo v promet na domačem trgu in niso plačniki okoljskih dajatev, o tej embalaži v skladu z uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo poročati Arsu. Tako je denimo morala tudi frizerka, ki je iz tujine naročila šampone, poročati o embalažah in škatlah, v katerih je te šampone prejela. Če je podjetnik kartušo za tiskalnik kupil v tujini, je moral posebej stehtati kartonsko škatlo in folijo, v katero je bila zavita, in oddati o tem poročilo.

Obveznost poročanja sicer pomeni, da so morala podjetja že celotno lansko leto voditi lastno evidenco o embalaži, dani v promet. Arsu so morala postreči s podatki o masi embalaže, dane na trg, ločeno po vrstah embalaže in embalažnem materialu (papir in karton, plastika, les, kovine, steklo in drugo, kot npr. keramika, tekstil ali material biološkega izvora).

Nova obveznost je povzročila nemalo nejevolje pri malih podjetnikih in obrtnikih, ki so jo videla kot neživljenjsko in dodatno administrativno breme. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) jo je označila za birokratski nesmisel.

Na ministrstvu za okolje in prostor so se za novo obveznost poročanja odločili, da bi v državi sploh dobili realne podatke o embalaži, ki je dana na trg. K temu je pripomogla tudi kriza z odpadno embalažo, ki se je zaradi premalo plačane embalažnine začela nabirati pri komunalnih podjetjih po vsej državi. Novo pridobljeni podatki naj bi ministrstvu pomagali izboljšati sistem v prihodnje.

Na ministrstvu sicer kmalu napovedujejo nov predlog spremembe uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero bodo predlagali ukinitev meje 15 ton embalaže, dane letno v promet, za plačevanje embalažnine. Z letom 2022 pa naj bi zaživel nov sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, ki bo k pokritju finančnih obveznosti za bodoče odpadke zavezal tako male kot velike proizvajalce, s tem da bo za prve omogočil možnost administrativnih in finančnih razbremenitev.