c S
Za interventni odvoz odpadne embalaže in sveč postopek pogajanj 06.06.2019 08:22 Ljubljana, 06. junija (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor bo ponudnika za interventni odvoz odpadne komunalne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč v delih, kjer doslej ni bilo zanimanja izvajalcev, iskala s pogajanji. Medtem so že podpisane pogodbe za odvoz dela odpadne komunalne embalaže, in sicer s podjetjem Cerop iz Puconcev ter krškim Kostakom.

Ministrstvo za okolje je v prvem četrtletju letos uspelo pridobiti interesente za odvoz nakopičene komunalne embalaže za območje pomurske, podravske in koroške statistične regije ter za območje savinjske, zasavske, posavske ter jugovzhodne statistične regije. Pogodbi z izbranima izvajalcema je podpisalo sredi maja, in sicer za območje severovzhodne Slovenije s podjetjem Cerop in za jugovzhodni del države s Kostakom, kažejo pogodbe, objavljene konec maja na portalu javnih naročil. Kot je v pogovoru za STA ta teden povedal minister za okolje Simon Zajc, postopki odvoza na podlagi interventnega zakona že tečejo.

Ker zanimanja za interventni odvoz odpadne embalaže iz zahodne polovice države na prvem razpisu ni bilo, je ministrstvo v drugem razpisu preostala območja razbilo na manjše dele. Na ta način so našli interesente za odvoz iz obalno-kraške, primorsko-notranjske in dela osrednjeslovenske statistične regije. Odločitev o morebitnih izbranih ponudnikih bo predvidoma objavljena še ta teden, so za STA povedali na okoljskem ministrstvu.

Po odločitvi o izboru je sicer treba počakati še zakonsko predpisan rok do podpisa pogodbe. "Ocenjujemo, da bi lahko - v primeru, da ni pritožb - do podpisa pogodb in pogoja za začetek prevzema prišlo do konca meseca junija," so pojasnili.

Za odvoz odpadne embalaže iz gorenjske in goriške statistične regije ter dela osrednjeslovenske in primorsko-notranjske statistične regije pa zanimanja po dveh razpisih še vedno ni. Enako velja za odpadne nagrobne sveče po vsej državi. "Skladno z določili zakona o javnem naročanju se za sklope, za katere ni bila oddana nobena ponudba, pripravlja postopek s pogajanji brez predhodne objave," so povedali na ministrstvu.

Pogodba s Ceropom sicer razkriva, da bo podjetje s pomočjo podizvajalcev odpeljalo za 2155 ton odpadne embalaže po ceni 131,40 evra na tono (cena vključuje DDV). Okvirna celotna vrednost z davkom tako dosega skoraj 278.000 evrov. Kostak pa bo odpeljal 2085 ton odpadne embalaže po isti ceni 131,40 evra na tono z DDV. Celotna vrednost tako znaša dobrih 274.000 evrov.

Sredstva za plačilo vseh obveznosti so zagotovljena v državnem proračunu. Država ima možnost plačano izterjati nazaj od družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki niso opravila svojega dela, kar je vodilo h kopičenju odpadne embalaže pri zbiralcih.

Z interventnim zakonom, v DZ sprejetim decembra lani, je država odgovorila na odpadkovno krizo, ki se je razplamtela lani poleti. Potem ko so družbe za ravnanje z odpadki zaradi po njihovem izpolnjenih kvot prenehale prevzemati odpadno embalažo, so se tone te embalaže namreč kopičile na dvoriščih komunal. Slednje so svarile pred nevarnostjo okoljske in zdravstvene katastrofe.

Na podlagi interventnega zakona je bilo za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč.

Zakon je sicer najvišjo ceno za odvoz odpadne embalaže postavil pri 120 evrih na tono plus davek, za odvoz sveč pa pri 200 evrih na tono. Nekateri so ob sprejemanju zakona izražali bojazen, da je ta cena prenizka in da bolj oddaljeni kraji ne bodo uspeli pridobiti ponudbe za odvoz v postavljenih okvirjih.