c S
Skupščina imenovala nova nadzornika Mercatorja 06.06.2019 07:30 Ljubljana, 05. junija (STA) - Skupščina Mercatorja je danes v nadzorni svet imenovala Miodraga Borojevića in Paula Michaela Foleyja, potem ko sta s tega mesta z današnjim dnem odstopila Irena Weber in Vladimir Bošnjak. Borojević in Foley sta tako danes tudi začela štiriletni mandat, so sporočili iz Mercatorja.

Skupščina Mercatorja je poleg tega podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu, delničarji pa so izglasovali tudi spremembo statuta družbe v delu, ki nadzornikom omogoča, da glede na razmere na trgu in glede na pomembnost posameznih transakcij v okviru svoje nadzorne funkcije samostojno odloča o tem, kdaj je potrebno soglasje za razpolaganje z nepremičnim premoženjem družbe. Po nasprotnem predlogu so odločili, da bo revizijo letošnjega poslovanja opravila revizijska družba PWC, saj je Deloitte odstopil od revidiranja zaradi potencialnega konflikta.

Skupina Mercator je leto 2018 končala z 1,6 milijona evrov čistega dobička, potem ko je leto prej predvsem zaradi enkratne slabitve nepremičnin ustvarila 184,4 milijona evrov čiste izgube. Prihodki od prodaje so se povečali za 1,2 odstotka na 2,18 milijarde evrov. V prvem letošnjem četrtletju je skupina ustvarila 3,69 milijona evrov čiste izgube.

Mercator je v večinski lasti starega Agrokorja, katerega glavni lastnici sta VTB in prav tako ruska banka Sberbank. Ali in kdaj bo Mercator prenesen na Fortenovo Grupo, ki je naslednica Agrokorja, oz. ali ga bodo lastniki prodali, še ni znano. Trenutno naj bi tekla pogajanja z bankami upnicami Mercatorja, ki morajo soglašati s prenosom na Fortenovo. Za prenos je sicer potrebno tudi soglasje varuha konkurence.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si za Mercator želi zdravega lastnika. Potem ko je Dnevnik pred dnevi poročal, da si Počivalšek za kupca Mercatorja želi sklad Apollo, s predstavniki katerega se je pred časom sestal, je danes minister ob robu poslovnega foruma v okviru pobude Tri morja zatrdil, da pogovor z Apollom ni bil "toliko povezan z Mercatorjem", po njegovih besedah pa tudi s prodajo Abanke, kjer naj bi bil Apollo med tremi ponudniki, ne.

"Na ministrstvu skrbimo za usodo Mercatorja in iščemo vse možnosti, da v procesu njegovega prestrukturiranja zagotovimo najbolj ugodne pogoje za našo dobaviteljsko verigo, ki je težka 500 milijonov evrov," je ob tem poudaril Počivalšek.

Minister se bo, kot je napovedal, v okviru mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, ki bo potekal od četrtka do nedelje, sestal s predstavniki ruske banke Sberbank, s katerimi se bodo na najvišji ravni "pogovorili o njihovih predvidenih naslednjih korakih za celotno njihovo skupino - ta skupina pa se nanaša na Mercator. Na prvem mestu bo skrb za našo dobaviteljsko verigo".