c S
IMF poziva k takojšnji rešitvi trgovinskih sporov 06.06.2019 07:30 Washington, 05. junija (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) v svojem opomniku pred srečanjem finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav G20 konec tedna na Japonskem poziva k takojšnji rešitvi trgovinskih sporov, kar je v svojem blogu poudarila tudi izvršna direktorica sklada Christine Lagarde.

Svetovna ekonomija je na občutljivem razpotju, kar zahteva, da centralne banke ohranjajo stimulacijsko politiko, vlade pa hitro rešijo trgovinske spore.

"Takojšnja prioriteta je rešitev sedanjih trgovinskih napetosti," je sporočila Lagardova in te napetosti označila za samozadane rane, ki se jim je treba izogniti z odstranitvijo pred kratkim uvedenih trgovinskih ovir in izogibanju bodočim.

Poudarila je, da mora biti cilj ustvarjalcev politike pomoč svetovni gospodarski rasti, ne da jo ovirajo. Poročilo IMF izpostavlja, da trgovinske napetosti in brexit postavljajo vprašanja glede trdnosti svetovnega gospodarskega okrevanja, ki zahtevajo nadaljnjo pomoč politike.

IMF poziva k ohranitvi stimulacij, dokler podatki ne potrdijo inflacijskih pritiskov. Če pa rast bistveno razočara, bo treba ukrepati s konvencionalnimi in nekonvencionalnimi monetarnimi politikami in fiskalno stimulacijo.

Gre za strokovno oblikovano sporočilo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, naj preneha s carinami, kar mu malce presenetljivo v želji po samoohranitvi sporočajo tudi njegovi kongresni republikanci.

Pritisk na Kitajsko podpirajo, sodu pa je izbila dno napoved uvedbe carin na uvoz iz Mehike. Senatorji Trumpu sporočajo, da bo povzročil gospodarsko in politično škodo, ki jih lahko skupaj z njim leta 2020 stane volitev.

IMF je aprila znižal obete za letošnjo svetovno gospodarsko rast na 3,3 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi se pospešila na 3,6 odstotka.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko grozi z upočasnitvijo rasti po tej oceni za 0,5 odstotka, pri čemer posledice morebitnih carin na mehiški uvoz še niso vštete, kot tudi ne kakšna nova napoved carin proti komu drugemu po svetu. Trump namreč sam sebi ponosno pravi "mož carina".

Svetovna banka je svojo napoved letošnje svetovne gospodarske rasti v torek z januarske ocene 2,9 odstotka znižala na 2,6 odstotka.