c S
Na kratko iz gospodarstva 06.06.2019 07:30 Ljubljana, 05. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Državni sekretar za gozdarstvo Jože Podgoršek se je v torek v udeležil terenske medparlamentarne seje odborov za kmetijstvo Slovenije in Hrvaške, ki je v Opatiji potekala ob robu 16. konference o lesni tehnologiji. Seja je bila namenjena seznanitvi s posledicami naravnih ujm, ki so v gozdovih obeh držav nastale v zadnjih petih letih ter načrtovanju varstva gozdov v prihodnje. "Dobro načrtovanje varstva gozdov v prihodnosti ter iskanje rešitev za številne naravne nesreče ter težave z vetrom in škodljivci, ki ogrožajo gozdnolesni sektor, so stvari, ki zadevajo gozdarje na obeh straneh meje," je, kot so danes sporočili z ministrstva, dejal Podgoršek.

Na energetski konferenci, ki je v organizaciji Mitsubishi Hitachija in Ecubes v torek potekala v Portorožu, so predstavili projekt Koridor brezemisijske mobilnosti Slovenije, ki se razvija v evropski regijski projekt. Peter Gašperšič z okoljskega ministrstva je dejal, da v projektu vidijo potencial za zagon več vzporednih projektov kot del krožnega gospodarstva z vidika oskrbe s čisto in dostopno energijo, ki je potrebna za realizacijo tega modela. Ministrstvo pri tem sodeluje z ministrstvom za obrambo, so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Na sedežu skupine Sij - Slovenska industrija jekla je danes potekalo vsakoletno redno srečanje med EBRD in skupino Sij. "Veseli nas, da tako priznana mednarodna finančna ustanova, kot je Evropska banka za obnovo in razvoj, prepoznava skupino Sij kot močnega partnerja v slovenskem gospodarstvu. Skupina Sij je ena največjih naložb EBRD v Sloveniji. V prihodnje bi poleg zdajšnje podpore naložbeni strategiji skupine Sij tesno sodelovanje lahko nadgradili še s podporo EBRD pri nadaljnjih privatizacijskih aktivnostih v lastništvu skupine SIJ, če bi Slovenija kot lastnica manjšinskega, 25,001-odstotnega lastniškega deleža spremenila strategijo upravljanja kapitalskih naložb," je, kot so sporočili iz Sija, dejal predsednik uprave skupine Sij in direktor podjetja Dilon, večinskega lastnika skupine Sij, Andrej Zubitski. Prvi podpredsednik EBRD Jürgen Rigterink je medtem izrazil zadovoljstvo EBRD z uspešnim dosedanjim sodelovanjem s Sijem.

Družba pooblaščenka Železar Štore je sporočila, da je 3. junija od delničarja Bojana Senčiča prejela obvestilo o preseganju 10-odstotnega praga pomembnega deleža v družbi Železar Štore. Senčič je bil 17. aprila 10,0151-odstotni lastnik družbe, so še navedli v sporočilu, danes objavljenem v časniku Finance.

OMV je v ponedeljek v Mariboru odprl nov bencinski servis. Ta ponuja goriva OMV MaxxMotion ter ponudbo Viva Cafe. Z njim je v Sloveniji 108 bencinskih servisov OMV, od tega jih ima 43 ponudbo Viva Cafe. OMV ima v Sloveniji še pet bencinskih servisov brez osebja Eurotruck, so danes sporočili iz družbe.

Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini v Ljubljani za predsednico izvolilo direktorico Turizma Ljubljana Petro Stušek. "Njen visoki položaj v vodilnem evropskem združenju na področju upravljanja turizma v mestnih destinacijah, promocije in marketinških dejavnosti mestnih turizmov bo še dodatno okrepil podobo Ljubljane kot sodobne, turistično uspešne trajnostne destinacije in njeno pozicijo na vrhu odločevalcev glede prihodnosti mestnega turizma v Evropi," so sporočili iz Turizma Ljubljana.