c S
Počivalšek na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu 06.06.2019 07:37 Ljubljana/Sankt Peterburg, 06. junija (STA) - V Sankt Peterburgu se danes začenja tridnevni mednarodni gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili vladni predstavniki in predstavniki okoli 1800 podjetij iz 75 držav. Osrednji gost foruma je kitajski predsednik Xi Jinping, med tujimi gosti pa bo tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta se bo srečal tudi s prvim možem Sberbank.

Tradicionalnega dogodka v drugem največjem ruskem mestu, ki kot neke vrste odgovor največje države na svetu na svetovni gospodarski forum v Davosu poteka od leta 1997, od 2006 pa je njegov pokrovitelj ruski predsednik Vladimir Putin, se bo poleg Počivalška udeležil tudi državni sekretar Aleš Cantarutti.

Kot so v napovedi ministrovih dogodkov spomnili na gospodarskem ministrstvu, je forum namenjen srečanju gospodarstvenikov, potencialnih investitorjev, obravnavanju trenutne globalne gospodarske situacije, novih priložnosti v gospodarstvu in navezovanju stikov ter povezovanju potencialnih gospodarskih partnerjev. Počivalšek se bo v tej luči v petek zjutraj udeležil tudi poslovnega zajtrka v organizaciji največje ruske banke Sberbank.

Ob robu sejma se bo minister po napovedih gospodarskega ministrstva dvostransko srečal še s predsednikom ruskega združenja za industrijo in podjetništvo Aleksandrom N. Šohinom, ruskim ministrom za industrijo in trgovino Denisom Manturovim, hrvaškim ministrom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darkom Horvatom ter z izvršnim direktorjem Sberbank Hermanom Grefom.

Minister se bo, kot je v sredo napovedal ob robu poslovnega foruma v okviru vrha pobude Tri morja, s predstavniki Sberbank na najvišji ravni "pogovoril o njihovih predvidenih naslednjih korakih za celotno njihovo skupino". Sberbank je drugi največji lastnik Mercatorja, skupaj s prav tako rusko banko VTB pa je tudi večinski lastnik starega Agrokorja, katerega del je do prenosa na novo skupino Fortenova še vedno največji slovenski trgovec.

Rusi tako igrajo ključno vlogo pri nadaljnji usodi Mercatorja kot enega najpomembnejših slovenskih podjetij. "Na prvem mestu bo skrb za našo dobaviteljsko verigo," je napovedal Počivalšek, ki išče rešitve za dolgoročno stabilno lastništvo trgovca.

Osrednjo vlogo na letošnjem forumu v nekdanji carski prestolnici Rusije bo sicer igral kitajski predsednik Xi Jinping. Ta se je že z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sestal že v sredo v Moskvi, državi pa želita v luči napetosti z Zahodom okrepiti medsebojne odnose in vstopiti v "novo obdobje partnerstva".

Med voditelji so prihod v Sankt Peterburg napovedali npr. še generalni sekretar ZN Antonio Guterres, slovaški premier Peter Pellegrini in bolgarski predsednik Rumen Radev.