c S
Razprava o problematiki zlorabe socialnih transferjev v znamenju opozoril o izkoriščanju sistema 05.06.2019 15:41 Ljubljana, 05. junija (STA) - Odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sta na zahtevo SDS opravila razpravo o problematiki zlorabe socialnih transferjev na podlagi fiktivno prijavljenega prebivališča. V razpravi so poslanci opozarjali na izkoriščanje solidarnega sistema in pomanjkanja nadzora.

Člani odborov so na današnji nujni seji večino predlaganih sklepov SDS zavrnili. Sprejeli pa so sklep, s katerim vladi predlagajo, naj v celoti realizira sklepe, ki jih je lanskega maja sprejel državni svet glede odprtih vprašanj integracije tujcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Državni svetniki so vladi takrat med drugim predlagali ustanovitev medresorske delovne skupine, ki bi morala opredeliti aktivnosti in program ukrepov države na tem področju ter ter finančne okvirje za njegovo izvajanje. Od vlade so pričakovali tudi okrepljeno sodelovanje vpletenih resornih ministrstev ter dopolnitev delovanja sveta za integracijo tujcev.

Prav tako so predlagali, da država pri oblikovanju ukrepov in politik za uspešnejšo integracijo tujcev v slovensko družbo okrepi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in deležniki s področja gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva in zdravstva.

V SDS so v sicer zavrnjenih sklepih predlagali še spremembe zakonodaje, ki bi kot pogoj za celotno denarno socialno pomoč tujcem določale uporabno osnovno znanje slovenskega jezika. Prav tako so želeli sprejetje površinskih standardov za prijavo prebivališča v posamezni stanovanjski enoti, pod katerimi upravna enota po uradni dolžnosti preveri prijavo bivališča.

Poslanka SDS Karmen Furman je opozorila, da so fiktivne prijave prebivališč nezakonite same po sebi, dodatno pa lahko to pomeni oškodovanje državnega proračuna, saj se na prijave prebivališč vežejo tudi pravice do socialnih transferjev. Ob tem je spomnila na primer, ko je bilo Šentilju na istem naslovu prijavljenih 547 oseb, lastnika pa sta vsaki osebi za prijavo računala 100 evrov.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin se je strinjal, da do zlorab prihaja. Ob tem je ocenil, da obstajajo ustrezni vzvodi za njihovo preprečevanje, med drugim tudi uvedba postopka preverjanja resničnih podatkov, za kršitve pa so predvidene sankcije. Na ministrstvu izvajajo tudi različne aktivnosti, med drugim so lani avgusta vsem policijskim upravam poslali seznam naslovov, na katerih je bilo prijavljenih več kot 20 oseb, z namenom njihove identifikacije.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je pojasnila, da socialni partnerji trenutno usklajujejo predloge sprememb zakona o urejanju trga dela. Z njimi bi nezaposlenim tujcem, ki ne znajo slovenskega jezika in tudi zato obstanejo na zavodu za zaposlovanje, v okviru ukrepov aktivne politike zaposlovanja v roku enega leta omogočili opravljanje tečaja in izpita iz slovenskega jezika.

Poslanec Levice Primož Siter je bil zelo kritičen do sklica seje. "Na delavce valimo vso krivdo izgub iz proračuna, po drugi strani pa imamo odtekanja v davčne oaze," je dejal. Opozoril je tudi na kršenje pravic delavcev migrantov.

Poslanec SDS Branko Grims je opozoril, da po upravnih enotah prihaja do velikih razlik pri načinu dela. Jožef Lenart (SDS) pa je izpostavil fiktivne vpise v šole. "Le s pravičnim dodeljevanjem socialnih transferjev lahko državljane spodbujamo k aktivnemu življenju in ne vzgajamo lenuhov," je ocenil.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je opozoril, da po nekaterih ocenah tretjina tujcev, ki prejemajo socialne transferje v Sloveniji, odide v druge države. "Ni pošteno, da eni ljudje delajo, drugi pa to izkoriščajo," je dodal. Tako Reberšek kot tudi poslanka SAB Maša Kociper sta bila kritična do pomanjkanja nadzora.