c S
Aprila industrijski izdelki v območju evra cenejši, v Sloveniji dražji 05.06.2019 13:27 Luxembourg, 05. junija (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se aprila na mesečni ravni v območju evra znižale za 0,3 odstotka, v celotni EU pa se v povprečju niso spremenile, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so se cene industrijskih izdelkov v četrtem mesecu glede na predhodni mesec okrepile za 0,3 odstotka.

V območju evra so se cene v energetskem sektorju aprila v mesečni primerjavi znižale za 1,5 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo, investicijskih dobrin in trajnih dobrin so se medtem okrepile za 0,1 odstotka, cene netrajnih dobrin pa za 0,5 odstotka.

V EU so cene v energetskem sektorju zdrsnile za 0,4 odstotka, ostale dobrine pa so se podražile. Cene dobrin za vmesno porabo so porasle za 0,2 odstotka, cene netrajnih dobrin za 0,5 odstotka, cene investicijskih in trajnih dobrin so šle navzgor za 0,1 odstotka, cene v industriji brez energetskega sektorja pa za 0,2 odstotka.

Med državami članicami so aprila glede na marec največje padce cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih zabeležile Belgija (-1,7 odstotka), Italija (-1,5 odstotka) in Švedska (-0,8 odstotka), največjo rast pa Danska in Grčija (obe +1,2 odstotka) ter Madžarska (+0,9 odstotka).

Na letni ravni so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v evropski denarni uniji aprila zvišale za 2,6 odstotka, v osemindvajseterici pa za 2,9 odstotka. V Sloveniji je bila rast dvoodstotna.