c S
Skupnost socialnih zavodov za vzpostavitev vzdržnega sistema financiranja skrbi za starejše 05.06.2019 13:27 Ljubljana, 05. junija (STA) - Skupnost socialnih zavodov Slovenije podpira vse posameznike in skupine, ki si skupaj z njimi prizadevajo za celovito in premišljeno ureditev področja dolgotrajne oskrbe. A za učinkovitejše soočanje z izzivi starajoče se družbe bo morala država po mnenju skupnosti vendarle vzpostaviti vzdržen sistem financiranja skrbi za starejše.

V odzivu na javno pismo združenja Srebrna nit skupnost poudarja, da je dosežena raven razvitosti institucionalnega varstva starejših v Sloveniji, saj "slovenski domovi za starejše nudijo sodobne in inovativne storitve, ki stanovalce obravnavajo kot enkratne posameznike z raznolikimi psihosocialnimi potrebami, željami in zmožnostmi".

Za učinkovitejše soočanje z izzivi starajoče se družbe pa bo morala država po več kot 15 letih zavlačevanja in prelaganja odgovornosti, kot so zapisali, vzpostaviti vzdržen sistem financiranja skrbi za starejše. Pri tem v skupnosti izpostavljajo, da se je treba urejanja sistema dolgotrajne oskrbe lotiti premišljeno, sistematično in strokovno.

Vsi dosedanji predlogi, še posebej zavrnjeni delovni osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, so le omejevali javne izdatke, ne pa skrbeli za dobrobit današnjih in prihodnjih uporabnikov, ocenjujejo.

V skupnosti so prav tako zaznali precejšnje nerazumevanje dodatkov in nadstandardnih oziroma dodatnih storitev v domovih. V domovih, ki so člani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, prihodki od tovrstnih storitev po navedbah skupnosti predstavljajo zanemarljiv delež v celotnih prihodkih.

Domovi za starejše, ki so člani skupnosti socialnih zavodov, svoje delovanje vseskozi gradijo na povezovanju, tesnem sodelovanju ter odzivanju na predloge in pobude svojcev, lokalnega okolja in najširše skupnosti. V nekaterih medijsko izpostavljenih primerih pa bi si želeli več dobronamernosti, so zapisali.

Skupnost socialnih zavodov se ob tem zahvaljuje združenju Srebrna nit za njen doprinos h krepitvi zavedanja o izzivih, ki jih prinaša starajoča se družba, in nujnosti vzpostavitve sodobnega sistema dolgotrajne oskrbe. Prepričani so, da bodo le s skupnimi močmi uspešni v pritiskih na odločevalce, da skrbi za starejše namenijo več pozornosti.

Društvo Srebrna nit opozarja na nesprejemljive prakse v nekaterih domovih za starejše. Oskrbovanci ponekod ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev, zato so v javnem pismu premierju in drugim pristojnim minuli mesec predlagali več ukrepov, med njimi ustanovitev resorja za starejše.