c S
Rast števila delovnih ur se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju 05.06.2019 11:23 Ljubljana, 05. junija (STA) - Po lanski 2,7-odstotni rasti števila opravljenih delovnih ur se je trend nadaljeval tudi v prvem četrtletju letos. V Sloveniji zaposlene osebe so tako v prvem trimesečju po začasnih podatkih opravile 309 milijonov delovnih ur, kar je za 1,3 odstotka več kot v enakem obdobju 2018. Rast je predvsem posledica večjega števila zaposlenih oseb.

Kot kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada, je namreč posamezna zaposlena oseba v tem obdobju zaradi manjšega števila delovnih dni v povprečju opravila za 133 delovnih ur oz. približno dva odstotka manj kot v enakem obdobju 2018.

Rast števila delovnih ur je tako predvsem posledica rasti zaposlenosti. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji tako zaposlenih 1.026.547 oseb oz. 25.798 ali približno 2,5 odstotka več kot v prvem četrtletju 2018.

V letošnjem prvem četrtletju so bile tako kot v zadnjem trimesečju 2018 glede na število opravljenih delovnih ur najbolj obremenjene osebe, zaposlene v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo. Mesečno so opravile povprečno 142 delovnih ur ali devet delovnih ur več od slovenskega povprečja. Najpomembnejši razlog za tolikšno povprečno mesečno število opravljenih delovnih ur v omenjeni dejavnosti je bilo po pojasnilih statistikov dejstvo, da so osebe, zaposlene v tej dejavnosti, v povprečju opravile največ ur plačanega in neplačanega nadurnega dela.

Najbolj izrazito pa se je skupno število opravljenih delovnih ur v medletni primerjavi povečalo v dejavnostih kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ter gradbeništvo (za 7,9 odstotka), v obeh predvsem zaradi večjega števila zaposlenih oseb.