c S
Cene nafte se znižujejo 05.06.2019 09:10 Singapur, 05. junija (STA) - Cene nafte se po ponedeljkovi rasti danes spet znižujejo. Na padec so vplivali najnovejši podatki o zalogah črnega zlata v ZDA, ki so se minuli teden občutno povečale, kar kaže na presežno ponudbo. Vlagatelji na naftnem trgu se spet bolj osredotočajo tudi na negotovost glede obetov za slovensko gospodarstvo.

Zjutraj je bilo treba za 159-litrski sod severnomorske nafte brent z dobavnim rokom avgusta odšteti 61,53 dolarja, kar je 44 centov manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Sod zahodnoteksaške nafte z julijskim dobavnim rokom se je pocenil za 51 centov na 52,97 dolarja.

Trend gibanja cen nafte je v luči trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ter v zadnjih dneh tudi Mehiko negativen, saj se vlagatelji bojijo dodatnih negativnih učinkov na svetovno gospodarstvo.

V ponedeljek je sicer vsaj na kratko na trg pozitivno vplivala napoved iz vodstva ameriške centralne banke Federal Reserve, da je Fed pripravljen znižati obrestno mero, če se bodo gospodarski obeti občutneje poslabšali, a danes je spet prevladovala negotovost.

Poleg tega cene navzdol potiska tudi objava podatkov o gibanju zalog črnega zlata v ZDA. Te so se minuli teden občutneje povečale, kar kaže na presežno ponudbo v luči okrepljenega črpanja ameriške nafte.