c S
Svetovna banka znižala obete za letošnjo svetovno rast 05.06.2019 09:10 Washington, 05. junija (STA) - Svetovna banka je napoved letošnje svetovne gospodarske rasti z januarske ocene 2,9 odstotka znižala na 2,6 odstotka. Napoved rasti se je znižala za vse svetovne regije, le pri ZDA je banka ohranila januarsko napoved o 2,5-odstotni rasti.

"Poslovno zaupanje je padlo, svetovna trgovina se upočasnjuje, manj je vlaganj v državah v razvoju in v razvijajočih se trgih," je sporočil predsednik Svetovne banke David Malpass. Analitiki pa slabšo napoved rasti pripisujejo predvsem zaostrovanju trgovinskih sporov s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

A v zadnje ocene Svetovne banke še niso vključene posledice Trumpovih groženj o uvedbi 25-odstotnih carin na še 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, pa tudi ne grožnje, da bo carine povečal na uvoz iz Mehike.

Svetovna banka je napoved o letošnji 3,6-odstotni rasti svetovne trgovine znižala na 2,6 odstotka. To bo najslabše po letu 2008, ko je svet zašel v hudo finančno in gospodarsko krizo.

Svetovna banka je januarja območju evra za letos napovedala 1,6-odstotno gospodarsko rast, sedaj napoveduje 1,2-odstotno. Območje evra je lani doseglo 1,8-odstotno rast, ZDA pa 2,9-odstotno.

Kitajska je lani dosegla 6,6-odstotno rast, najnovejša napoved Svetovne banke pa ji za letos napoveduje 6,2-odstotno rast. To bi bila najnižja rast od leta 1990.

Napoved za Rusijo je banka znižala z 1,4 na 1,2 odstotka. Japonska naj bi imela enako šibko rast kot lani, in sicer 0,8-odstotno.

Nekatera gospodarstva pa bodo po ocenah Svetovne banke zdrsnile v recesijo. Turčiji banka napoveduje enoodstotni upad obsega bruto domačega proizvoda, Argentini pa 1,2-odstotni upad.