c S
Evropske borze končale v zelenem; evro nižje, nafta dražja 05.06.2019 07:27 London/Frankfurt/Pariz, 04. junija (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje končali večinoma v zelenem. Po navedbah analitikov so vlagatelji očitno našli nekaj optimizma po izgubah v minulih dneh, ki jih je zaznamovala zaostritev globalnih trgovinskih napetosti. Tečaj evra se je rahlo znižal, nafta pa se je nekoliko podražila.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 1,01 odstotka in sklenil pri 3333,49 točke.

V Frankfurtu je DAX pridobil 1,51 odstotka, v Parizu CAC 40 0,51 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 0,41 odstotka.

V Milanu se je FTSE MIB zvišal za 1,79 odstotka, na Dunaju ATX 1,06 odstotka, v Zürichu pa je SMI medtem izgubil 0,05 odstotka.

V zelenem so tudi indeksi na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je bil štiri ure pred koncem trgovanja 1,60 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je pridobil 1,66 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,86 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden napovedal, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle carine na vse blago iz Mehike. ZDA bodo petodstotne carine na mehiško blago uveljavile 10. junija, nato naj bi jih do oktobra postopoma povečale na 25 odstotkov. "Carine bodo ostale pri 25 odstotkih, razen če ne bo Mehika bistveno zajezila nezakonitega vala tujcev, ki prihaja prek njenega ozemlja," so opozorili v Washingtonu.

Poleg tega je Trump nakazal zaostritev trgovinskih odnosov z Indijo, pri čemer je njegov cilj pritisk na New Delhi, da bolj na široko odpre vrata ameriškim dobrinam. Ameriški predsednik je s tem še poglobil nelagodje, ki je na trgu prisotno zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Peking je sicer s 1. junijem uveljavil višje carine na 60 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Vlagatelji po mnenju analitikov kljub vsemu ocenjujejo, da so Trumpove grožnje pretirane in da bodo dejanski ukrepi milejši. Med drugim je Trump danes dejal, da bodo ZDA višje carine na uvoz iz Mehike "verjetno" uvedle prihodnji teden.

Tečaj evra se je glede na dolar rahlo znižal. Malo po 18. uri je bilo treba za en evro odšteti 1,1238 dolarja, kar je 0,07 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra postavila pri 1,1244 dolarja (v ponedeljek pri 1,1185 dolarja).

Nafta se je nekoliko podražila. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 61,65 dolarja, kar je 37 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo julija se je glede na ponedeljkovo zaključno vrednost podražila za 12 centov na 53,37 dolarja.