c S
Sloveniji iz Bruslja nova reformna in proračunska priporočila 05.06.2019 08:33 Bruselj, 05. junija (STA) - Slovenija bo danes iz Bruslja dobila nova priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje, ki bodo prvič vključevala tudi nasvet, na katera področja naj osredotoči naložbe. Pričakovati je vnovičen poziv k reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema za zagotovitev dolgoročne fiskalne vzdržnosti.

Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila letna priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje članic EU, med katerimi bodo prvič tudi posebna naložbena priporočila.

Ta priporočila so vrhunec evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja politik članic pod budnim bruseljskim očesom, ki ga je unija uvedla sredi finančne krize leta 2011, da bi okrepila odpornost na nove krize.

Slovenija lahko letos pričakuje podobna sporočila kot lani - pozive k ustreznemu fiskalnemu ukrepanju, k reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninskega sistema in trga dela ter k izboljšanju poslovnega okolja in izvedbi privatizacij v skladu z načrti.

Novo bo posebno naložbeno priporočilo, v katerem naj bi po neuradnih informacijah komisija Sloveniji svetovala, naj z naložbami povezane gospodarske politike osredotoči na raziskave in inovacije, energetsko tranzicijo, zagotavljanje trajnostnega prometa in okoljsko infrastrukturo, pri čemer naj upošteva regionalne razlike.

Komisija je sicer februarja letos v poročilu o gospodarskem stanju v Sloveniji izpostavila, da ni napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva.

Sicer pa bo po pričakovanjih danes v Bruslju najbolj odmevala odločitev glede Italije. Vse kaže, da bo komisija znova ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti tej državi zaradi prekomernega javnega dolga.