c S
Tesla emisijske kupone prodajal GM in Fiat Chryslerju 04.06.2019 14:07 New York, 04. junija (STA) - Avtomobilska proizvajalca General Motors (GM) in Fiat Chrysler sta od proizvajalca električnih vozil Tesla več let kupovala emisijske kupone, s katerimi sta lahko prodala več okolju manj prijaznih vozil, poročajo ameriški mediji. Tesla naj bi s prodajo kuponov od leta 2010 zaslužila skupno skoraj dve milijardi dolarjev (1,76 milijarde evrov).

GM in Fiat Chrysler sta kupone po navedbah agencije Bloomberg kupovala za potrebe poslovanja v zvezni državi Delaware. Takšna ureditev namreč v ZDA ne obstaja na zvezni ravni, temveč le v nekaterih posameznih državah.

Podjetji sta početje razkrili v začetku leta, gre pa za prvo priznanje katerega od avtomobilskih proizvajalcev, da je s pomočjo Teslinih emisijskih kuponov zadostil strožjim ameriškim standardom glede izpustov.

V GM so za Bloomberg navedli, da so kupone kupovali z namenom zavarovati se pred "prihodnjimi regulatornimi negotovostmi". Pri Fiat Chryslerju pa so kupovanje utemeljili s hitrejšim zaostrovanjem zakonodaje od rasti povpraševanja po električnih avtomobilih. Tesla zadeve še ni komentiral.

GM in Fiat Chrysler sta v ZDA najuspešnejša pri prodaji velikih terencev in poltovornjakov, ki zaradi potratnih motorjev proizvedejo nadpovprečno veliko škodljivih izpustov. Posledično je pri njihovi proizvodnji in prodaji težko zadostiti okoljskim standardom.