c S
Maja v območju z evrom 1,2-odstotna inflacija 04.06.2019 11:39 Luxembourg, 04. junija (STA) - Države v območju evra so maja na letni ravni po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležile 1,2-odstotno inflacijo, potem ko se je aprilska ustavila pri 1,7 odstotka. Tudi tokrat so k inflaciji največ prispevale višje cene energije.

Cene energije so se po Eurostatovi oceni maja zvišale za 3,8 odstotka. Dražji energiji so sledile višje cene hrane, alkohola in tobaka (+1,6 odstotka), storitev (+1,1 odstotka) ter neenergetskih industrijskih dobrin (+0,3 odstotka), je danes sporočil Eurostat, ki bo natančnejše podatke o majski inflaciji objavil 18. junija.

Območje evra je aprila na letni ravni zabeležilo 1,7-odstotno inflacijo, medtem ko se je inflacija na ravni celotne EU ustavila pri 1,9 odstotka. Za obe območji je bila inflacija za 0,3 odstotne točke višja kot marca. V Sloveniji so se življenjske potrebščine aprila na letni ravni podražile za 1,8 odstotka, potem ko je bila marčna inflacija 1,6-odstotna.

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.