c S
Počivalšek na Bavarskem o gospodarskih odnosih in izzivih prihodnosti 04.06.2019 07:12 München, 03. junija (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v okviru dvodnevnega delovnega obiska na Bavarskem danes srečal s tamkajšnjim deželnim ministrom za gospodarske zadeve Hubertom Aiwangerjem. Govorila sta o možnostih nadaljnje krepitve sodelovanja bavarskih in slovenskih podjetij, vzpostavila pa bosta tudi redni bilateralni dialog.

Počivalšek ter namestnik bavarskega ministrskega predsednika in deželni minister za gospodarske zadeve, regionalni razvoj in energijo Aiwanger sta gospodarsko sodelovanje ocenila kot dobro, kar med drugim dokazuje pozitiven trend rasti tako blagovne kot storitvene menjave. Ob tem sta izpostavila pomen podpore malim in srednje velikim podjetjem ter pomen krepitve industrije, so sporočili z ministrstva.

Počivalšek je poudaril, da sta Nemčija in Bavarska za Slovenijo gospodarsko izjemno pomembni. V okviru možne nadaljnje krepitve sodelovanja sta ministra izpostavila področji industrije 4.0 in digitalizacije.

Slovenski minister je izpostavil tudi nadaljnje sodelovanje na področju avtomobilske industrije. "V skoraj vsakem nemškem vozilu je komponenta, ki prihaja iz Slovenije. Avtomobilska industrija je pomembna za razvoj, inovacije in blaginjo v Evropi. EU mora prevzeti vodstvo na področju avtonomne vožnje in uporabe umetne inteligence v poslovnih modelih avtomobilske industrije," je dejal.

Slovenska podjetja lahko po njegovih besedah ponudijo znanje, izkušnje in tehnologijo tudi na tem področju. Sogovornika sta se zato strinjala, da morata Slovenija in Bavarska okrepiti sodelovanje na področju vozil na alternativne vire energije.

Minister Počivalšek je sogovorniku predstavil tudi priložnosti za nadaljnja vlaganja nemških podjetij v Sloveniji, ki je zaradi svojega geostrateškega položaja, izobražene delovne sile, razvite infrastrukture, povezave z morjem prek Luke Koper in spodbudnega poslovnega okolja vse bolj privlačna za tuje investicije. Aiwanger je zato predlagal organizacijo bavarske gospodarske delegacije v Slovenijo na področjih digitalizacije, visoke tehnologije, transporta in logistike.

Priložnosti za sodelovanje so tudi na področju turizma, in sicer v obliki investicij. Počivalšek je izpostavil tudi možnost organizacije kongresov in poslovnih dogodkov v Sloveniji ter povabil turistična podjetja iz Nemčije na slovensko turistično borzo Conventa in na turistično borzo Natour Alpe Adria.

V torek se bo minister udeležil odprtja enega največjih sejmov s področja logistike in transporta v Evropi. Na bienalnem sejmu Transport Logistic so leta 2017 našteli več kot 2100 razstavljalcev iz 62 držav in regij, več kot 60.000 obiskovalcev iz 123 držav in regij, razstavni prostor pa je obsegal 115.000 kvadratnih metrov površine. Organizatorji med drugim izpostavljajo, da se bo letos število razstavljalcev iz Kitajske podvojilo na 64.

Pod okriljem javne agencije Spirit Slovenija se na sejem podaja 19 slovenskih podjetij in institucij, in sicer Adria kombi, Centralog, Comark, Dars, Europacific, Express, Fining, Globelink eg sol, Globus, Intereuropa, Interservice, Luka Koper, Prigo, Pišek & HSF logistics, Semenič transport, Špedicija Goja, T. P. G. logistika, Unitransport in združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Slovenska stojnica bo obsegala 280 kvadratnih metrov razstavne površine.

Nemčija je za Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica, lani sta državi beležili 13,5 milijarde evrov trgovinske menjave. Pri tem je bilo za dobro milijardo evrov presežka izvoza nad uvozom. Obenem je Nemčija na petem mestu med najpomembnejšimi vlagatelji v Sloveniji.

Bavarska je pri tem velikega pomena. Od vseh nemških zveznih dežel je na tretjem mestu med vsemi deželami po blagovni menjavi s Slovenijo; ta predstavlja 19 odstotkov celotne menjave z Nemčijo.