c S
Severna Makedonija omejila gotovinska plačila 02.06.2019 11:05 Skopje, 01. junija (STA) - Severna Makedonija z današnjim dnem omejuje gotovinska plačila na 500 evrov, kar predstavlja približno 30.700 makedonskih denarjev. Namen ukrepa, ki temelji na lani sprejetem zakonu, je okrepiti boj proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Pri plačilih, katerih vrednost bo presegla 500 evrov, bo treba v Severni Makedoniji odslej uporabiti plačilno kartico ali denar nakazati na račun. To velja tako za fizične kot pravne osebe, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Z današnjim dnem veljavni ukrep predstavlja nadaljevanje sprememb na področju plačevanja z gotovino, ki so se začele z januarjem. Takrat so najvišji znesek, ki ga je še dovoljeno poravnati z gotovino, znižali iz 2000 na 1000 evrov.

Boj proti pranju denarja in financiranju terorizma je del ukrepov Severne Makedonije, s katerimi se želi približati EU in Natu. V sredo je Evropska komisija znova priporočila začetek pristopnih pogajanj s to državo, potem ko je slednji uspel zgodovinski dogovor z Grčijo o spremembi imena.