c S
Na GZS ustanovili Strateški svet za energetski prehod 03.06.2019 07:16 Ljubljana, 02. junija (STA) - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so ta teden ustanovili Strateški svet za energetski prehod, namenjen oblikovanju stališč in priporočil gospodarstva ob sprejemanju dokumentov ter okoljskih ciljev na področju energetskega prehoda. Sestavljajo ga predstavniki proizvajalcev in distributerje energije, podjetij, prometa in gradbeništva.

Prva prioriteta novega strateškega sveta je vsebina Nacionalnega energetskega podnebnega načrta, Energetskega koncepta Slovenije ter podnebne politike Slovenije.

Člani strateškega sveta so v razpravi ocenili, da smo v Sloveniji odlični pri sprejemanju ambicioznih in nepremišljenih ciljev, ki leta kasneje drago stanejo industrijo in prebivalce, namesto da bi upoštevali finančne in ekonomske zmožnosti, zavzeli zmerno ambiciozne, a dosegljive cilje, ki temeljijo na analizi vplivov predloga na deležnike v Sloveniji.

Strateški svet v Sloveniji opaža pretirano politiko nesprejemanja odločitev, ki lahko državo še drago stane. "Čas je denar, torej je hitrost umeščanja objektov v prostor in hitrost izgradnje le teh odločilnega pomena. Zaradi interesov posameznih skupin posameznikov je v zadnjem času interes okolja nadvladal interesu ekonomike in gospodarskega razvoja," so zapisali na GZS.

Slovenija je lestvici zanesljivosti energetske oskrbe trenutno visokem šestem mestu, a gospodarstvo opozarja, da gre za "doto", ki so nam jo s svojimi odločitvami na področju energetike ustvarile prejšnje generacije. Trenutna situacija se lahko ob nepremišljenih odločitvah ali celo ne sprejemanju hitro spremeni.

Sektor prometa je velik porabnik energije kot tudi povzročitelj toplogrednih plinov in potrebno je prednostno sprejeti ukrepe na tem področju, ki bodo z vidika pritiskov na doseganje ciljev razbremenili druge sektorje, še opozarjajo člani strateškega sveta.

Po informacijah izdelovalcev osnutka energetskega podnebnega načrta naj bi bil ta pripravljen do poletja, ko se bodo z njim seznanili člani strateškega sveta.