c S
Gospodarska rast nižja od pričakovanj GZS 31.05.2019 15:00 Ljubljana, 31. maja (STA) - Gospodarska rast v prvem četrtletju v višini 3,2 odstotka je nižja od pričakovanj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je napovedovala štiriodstotno rast. Nižja rast je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih in negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju, so sporočili iz GZS.

Zaradi razlike v koledarju - v prvem četrtletju leto je bil en delovni dan manj kot v enakem obdobju lani - je bila sezonsko prilagojena rast še vedno relativno visoka, okoli 3,7-odstotna, pravijo v GZS.

"To je podobno kot v zadnjem četrtletju lani. Na nižjo rast BDP so imele ključen učinek nižje zaloge. Njihov padec je po naši oceni enkratnega značaja, zato ocenjujemo, da je gospodarska rast v letu 2019 med 3 in 3,5 odstotka uresničljiva," so zapisali.

Zaloge so se po njihovi oceni znižale predvsem v segmentu surovin (trgovina z naftnimi derivati) ter delu predelovalnih dejavnostih, kar lahko odraža zadržanost podjetij pred razpletom brexita in trgovinskimi vojnami. Prispevek zalog naj bi sicer imel v prihodnjih četrtletjih ponovno pozitiven učinek na bruto domači proizvod (BDP).

Izvoz je ostal močan in se je realno povečal za 7,6 odstotka, kar je bilo višje kot v predhodnih dveh četrtletjih. Potrošnja države, ki predstavlja okoli petino BDP, je bila s 3,6-odstotno rastjo prav tako nad dinamiko zadnjega pol leta, kar po oceni statističnega urada odraža rast plač v javnem sektorju kot tudi več sredstev za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 9,3 odstotka, in sicer predvsem zaradi hitrejše rasti investicij v gradbene objekte, medtem ko so se investicije v stroje in opremo povečevale počasneje. Zaposlenost se je okrepila za 2,6 odstotka, kar po navedbah GZS kaže na umirjanje rasti, polovica vseh novih zaposlenih je dobila zaposlitve v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.

GZS ocenjuje, da se bo gospodarska rast v drugem četrtletju umirila, in sicer predvsem zaradi počasnejše rasti izvoza in slabšega vremena, kar niža izkupiček v gostinstvu ter otežuje izvajanje del v gradbeništvu. Del te rasti se bo tako prenesel v naslednja četrtletja, pričakujejo.

Podatki o majski inflaciji so bili ugodnejši od ocen GZS, saj je znašala 1,4 odstotka medletno, zbornica pa je pričakovala od 1,7 do 1,8-odstotno rast. V prihodnjih mesecih pričakujejo ponovno hitrejšo rast cen, ki bi letno dinamiko inflacije približala dvema odstotkoma.