c S
Kračun ob predaji lanskega poročila Židanu izpostavil uspešno delo fiskalnega sveta 31.05.2019 18:58 Ljubljana, 31. maja (STA) - Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je predsedniku DZ Dejanu Židanu danes predal lansko poročilo in ocenil, da je fiskalni svet svoje delo opravil uspešno. Židan pa je izrazil zadovoljstvo nad napovedjo, da smo, kot je dejal, "v glavnih gabaritih v skladu z načeli umnega gospodarja".

Židan je po prvem tovrstnem srečanju s Kračunom dejal, da se kot predsednik DZ zaveda, "da lahko trošimo samo tisto, kar imamo, in da ne moremo živeti na up, da bodo naši otroci financirali našo vsakdanjo blaginjo".

Predsedniku fiskalnega sveta se je zahvalil za opozorila, ki jih, "kot politika in kot odločevalci potrebujemo", in dodal, da je treba ta opozorila v čim večji meri tudi upoštevati. Židan sicer meni, da je Slovenija tista država, ki spoštuje pravila, "in če primerjamo naša ravnanja z nekaterimi drugimi državami, vidimo, da živimo po pravilih, ki so seveda smiselna".

Kračun je medtem "z zadovoljstvom" izpostavil, da je fiskalni svet lani opravljal vse z zakonom zahtevane naloge in še več. Kot je dejal, je bilo lani prvo leto, ko je fiskalni svet spremljal fiskalno politiko v celotnem ciklusu. "To leto pa ni bilo rutinsko leto, ker je bilo tudi volilno," je še spomnil Kračun.

Zaradi odstopa vlade, volitev in nastajanja nove koalicije je imel fiskalni svet po Kračunovih besedah dolžnost DZ opozoriti na prekomerno trošenje, prav tako so po oblikovanju koalicije in vlade opozorili, da ima javna poraba svoje meje. "Mislim da je fiskalni svet svoje delo uspešno opravil," je ocenil.

Glede upoštevanja njihovih ocen pa je Kračun dejal, da je DZ tisti, ki odloči, če ocena fiskalnega sveta ugotovi določene neskladnosti. "Vendar kot vidimo, je vlada lani takrat, ko je svet ugotovil neskladnosti, včasih odgovorila samo na tak način, da je odgovorila, ni pa upoštevala fiskalnega sveta," je dodal.

Fiskalni svet sicer v lanskem poročilu med drugim ugotavlja, da sta leto kljub razmeroma negotovim političnim razmeram zaznamovala visoka gospodarska rast in nadaljevanje javnofinančne konsolidacije. Ob 4,5-odstotni stopnji gospodarske rasti so se okrepili javnofinančni prihodki, ki so omogočili nominalni presežek salda sektorja država. Z njim je Slovenija ohranila tudi strukturno ravnovesje in znižala delež javnega dolga bruto domačega proizvoda (BDP) na 70 odstotkov BDP, izhaja iz poročila o delovanju.

Takšni rezultati, podprti z zelo ugodnimi cikličnimi gospodarskimi razmerami, pa ne smejo voditi v odsotnost iskanja ukrepov, ki bodo zagotovili blaginjo prebivalstva tudi na daljši rok, so poudarili v fiskalnem svetu.

Ker Slovenija ostaja med državami EU, v katerih naj bi se javnofinančni stroški zaradi staranja prebivalstva in temu trenutno nezadostno prilagojenih sistemov socialne zaščite najbolj povečali, svet izpostavlja potrebo po čimprejšnjem sprejetju celovitega nabora ukrepov, ki bodo te izzive ustrezno naslovili, so med drugim še zapisali v svetu.