c S
Počivalšek z madžarskim kolegom o sodelovanju na področju digitalizacije 31.05.2019 18:56 Ljubljana, 31. maja (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je na Madžarskem srečal s tamkajšnjim ministrom za inovacije in tehnologijo Laszlom Palkovicsem. Med drugim sta izpostavila sodelovanje na področju digitalizacije in umetne inteligence; kaže se interes slovenskih podjetij za vlaganje v njihovo testno stezo v Zalaegerszegu.

Počivalšek je v izjavi za STA današnji sestanek ocenil kot "zelo ploden". Kar nekaj je konkretnih priložnosti za krepitev sodelovanja.

Tako je precej slovenskih podjetij zainteresiranih za sodelovanje pri gradnji projekta testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu. "Poligon leži na trikotniku treh držav - Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Madžarski sogovorniki v vseh pogovorih poudarjajo potrebo po sodelovanju na tem področju," je opisal Počivalšek.

V drugi polovici leta bo Slovenija pripravila obisk za zainteresirana slovenska podjetja na tem področju, je napovedal minister. Spomnil je, da sta tako Slovenija kot Madžarska zelo izvozno usmerjeni, obe sta zelo povezani tudi z avtomobilsko industrijo, kar predstavlja dober temelj za sodelovanje.

Testno območje steze se razteza na okoli štirih kvadratnih kilometrih in bo med drugim vključevalo zaviralno površino, upravljalno stezo, povezano cestno omrežje ter t. i. pametno mesto. V primerjavi s tovrstnimi površinami drugod po svetu ravno območje pametnega mesta predstavlja novost in največjo atraktivnost testnega območja v Zalaegerszegu, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ministra sta iskala tudi možnosti za skupen nastop slovenskih in madžarskih podjetij pri trgovini in investicijah na afriški celini. "Slovenija je lani ustvarila 575 milijonov evrov trgovinske menjave z Afriko kot celoto, madžarski delež v celotni trgovini ni veliko boljši od našega. Se pa zavedamo, da je to kontinent bodočnosti za trgovino," je pojasnil minister. Ob podjetjih bi sodelovali tudi razvojni banki obeh držav, SID banka in banka Exim, ki bi podpirali podjetja na teh tržiščih.

Počivalšek je spomnil tudi na veliko potrebo po investicijskih aktivnostih na obeh straneh. "Madžari so malo bolj aktivni," je dejal in spomnil na vstop največje madžarske bančne skupine OTP na slovenski bančni trg. Druge večje investicije z izjemo energetskega podjetja Mol pri nas ni.

Na drugi strani so slovenske investicije na Madžarskem bolj razpršene. Slovenska podjetja vlagajo v precej inovativnih področij, a je obseg investicij manjši. Leta 2017 je bilo madžarskih investicij v Sloveniji za 30,9 milijona evrov, slovenskih na Madžarskem pa za 22,1 milijona.

Interes Ljubljane je sicer predvsem vlaganje slovenskih družb v Porabje. Na madžarski strani pripravljajo zakon, s katerim bodo podprli manjše investicije tujih malih in srednje velikih podjetij v nerazvitih in obmejnih območjih - natančneje gre za investicije pod 10 milijonov evrov. "Sodelovali bodo lahko tudi investitorji v Porabje, upam da tudi naše strani," je povedal minister. Ne izključuje pa niti možnosti sodelovanja Madžarske ali katere druge zaledne države v projektu gradnje drugega tira.

Gospodarsko sodelovanje med državama je sicer po besedah Počivalška "v lepem porastu". Lani je trgovinska menjava dosegala 2,4 milijarde evrov, kar je pomenilo 8,5-odstotno rast. Slovenija je izvozila za 1,1 milijarde evrov blaga in storitev, kar je predstavljalo 12,8-odstotno rast, ter uvozila za 1,2 milijarde evrov oz. za 5,4 odstotka več blaga in storitev. Madžarska je za Slovenijo šesta največja zunanjetrgovinska partnerica.

"Ponosni smo tudi na skokovito rast na področju turizma, kjer beležimo 25-odstotno rast obiska in nočitev," je dodal Počivalšek in ocenil, da gre za rezultat povečanih promocijskih aktivnosti Slovenske turistične organizacije (STO). Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 181.000 madžarskih gostov (+24,1 odstotka), ki so ustvarili 485.000 nočitev oz. za 30 odstotkov več kot v letu 2017.