c S
Ljubljanska borza v minulem tednu ustvarila rast 31.05.2019 18:53 Ljubljana, 31. maja (STA) - Indeks SBI TOP je na Ljubljanski borzi ta petek končal pri vrednosti 879,06 točke, kar je 0,84 odstotka nad zaključno vrednostjo prejšnjega petka. Prometa je bilo v povprečju za okoli dva milijona evrov dnevno, indeksu pa sta navzgor pomagali predvsem delnici Krke in NLB.

Ta teden so bili v ospredju predvsem poslovni rezultati blue chipov iz prvega letošnjega trimesečja.

Mercator je danes že po zaprtju borznega parketa sporočil, da je skupina v prvem četrtletju ustvarila 3,69 milijona evrov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani beležila 1,87 milijona evrov dobička. Matična družba Mercator je medtem beležila 4,82 milijonov evrov čistega dobička, kar je 70.000 evrov več kot lani. Padec prihodkov pripisujejo predvsem drugačnim terminom velikonočnih praznikov in odprtju novih površin konkurence.

NLB je s poslovnimi rezultati postregla pred natančno tednom dni in razkrila, da je njena skupina v prvem trimesečju ustvarila 57,9 milijona evrov čistega dobička, kar je na ravni enakega obdobja lani. Banka NLB je imela v četrtletju 42,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 15,7 odstotka več kot v lanskem obdobju.

Tudi Luka Koper je pred enim tednom sporočila, da je skupina v prvem četrtletju letos ustvarila 14,4 milijona evrov čistega dobička, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani, čisti prihodki od prodaje pa so se zvišali za osem odstotkov na 61 milijonov evrov. Družba Luka Koper je čiste prihodke od prodaje povečala za osem odstotkov na 59,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za odstotek na 13,5 milijona evrov.

Skupno je bilo v minulem tednu na Ljubljanski borzi opravljenih za 9,7 milijona evrov poslov. Na borznem parketu so bile sicer najbolj vroče delnice Krke, s katerimi so borzni posredniki sklenili za 1,7 milijona evrov poslov; pri tem so se podražile za 2,01 odstotka na 61 evrov.

Druge najbolj zanimive za vlagatelje so bile delnice Telekoma Slovenije s 720.000 evri prometa, sledile so delnice Zavarovalnice Triglav, Petrola in NLB.

Med blue chipi se je najbolj, za 2,96 odstotka, dvignil tečaj delnic NLB, ki so končale pri 62,60 evra. Manj kot enoodstotno rast pa so imele delnice Petrola, Pozavarovalnice Sava in Zavarovalnice Triglav. Delnice KD Group so stagnirale.

S padci je medtem izstopala Intereuropa, katere delnice so se pocenile za 4,80 odstotka. Sledili so Mercator z 2,26-odstotnim padcem, Unior z 1,94-odstotnim, za manj kot odstotek pa so se znižali tečaji delnic Telekoma Slovenije, Luke Koper in Cinkarne Celje.

Na celotnem borznem parketu so medtem najvišjo rast zabeležile delnice Salusa, in sicer 3,85-odstotno.