c S
Italija v odgovoru Bruslju napovedala racionalizacijo izdatkov 31.05.2019 18:53 Rim, 31. maja (STA) - Italijanska vlada je danes odgovorila na uradno opozorilo Bruslja zaradi neskladnosti njenih proračunskih načrtov s pravili EU. Gospodarski in finančni minister Giovanni Tria je pojasnil, da vlada računa na prihranke, ki bodo posledica racionalizacije javnih izdatkov, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Reforme, ki jih načrtuje italijanska vlada, med njimi temeljni dohodek in pokojninska reforma, bodo zahtevale manj sredstev od prejšnjih ocen. Zato bo proračunski primanjkljaj za leto 2019 nižji, kot ga predvideva Evropska komisija, je navedel Tria. Zatrdil je, da je postopanje vlade pri oblikovanju proračuna "previdno in odgovorno".

Kljub ohlajanju gospodarske rasti v Italiji, ki je posledica zunanjih dejavnikov, je Italija v lanskem letu javnofinančni primanjkljaj zmanjšala z 2,4 na 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je spomnil minister. Dodal je še, da je Rim pripravljen na nadaljnji dialog z Brusljem.

Italijanska vlada je prejšnji teden od Evropske komisije prejela pismo, v katerem je ta zahtevala pojasnila glede letošnjega proračuna, ki je v nasprotju s pravili EU. Če dogovora med stranema ne bo, bi lahko Italijo čakala kazen v višini do 0,2 odstotka državnega BDP oz. do tri milijarde evrov.

Takšna kazen je Italiji grozila že lani, ko je v Bruselj poslala neustrezen predlog proračuna, a ga je nato po vročih polemikah z Brusljem popravila. Sprva je proračun za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), sedaj pa je minus 2,04-odstoten.