c S
Okoljsko ministrstvo bo zagotovilo spornih pet milijonov za pomurski vodovod 31.05.2019 14:10 Ljubljana/Murska Sobota, 31. maja (STA) - Zaplet pri gradnji druge etape pomurskega vodovoda sistema B je rešen. V dogovoru za razvoj pomurske regije namreč ni bil konkretno naveden vir za pet milijonov evrov vodovoda, zato naj okoljsko ministrstvo ne bi izdalo odločbe o podpori projektu. Zdaj pa z ministrstva sporočajo, da bodo ta sredstva zagotovili.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, "bo projekt gradnje pomurskega vodovoda (sistem B in C) ministrstvo za okolje in prostor sofinanciralo skladno z veljavno podpisano pogodbo z občinami in skladno s pravili kohezijske politike, vir sredstev s strani ministrstva je zagotovljen".

Ob tem dodajajo, da bo projekt skladno s pravili kohezijske politike potrjen, ko bo vloga upravičenca popolna oziroma obravnavana z vso potrebno dokumentacijo s strani ministrstva v vlogi posredniškega organa kot tudi s strani službe vlade za razvoj in regionalno kohezijsko politiko v vlogi organa upravljanja. Vlogi sta še v presoji in dopolnjevanju.

Enako pojasnilo so na današnjem usklajevalnem sestanku, na katerih preverjajo postopke, dobili predstavniki Pomurja oziroma Vodovoda sistema B. Direktor slednjega Daniel Kalamar pravi, da bo ministrstvo našlo omenjenih pet milijonov, čeprav ta hip še ne ve, iz katerega vira.

Tako bo lahko, če ne bo nepredvidenih zapletov, vloga za gradnjo vodovoda potrjena do konca junija, takrat pa bo tudi izšel razpis za izvajalca gradbenih del druge etape vodovoda. Graditi bi ga tako lahko začeli spomladi.

Zaplet je nastal, ker v julija lani podpisanem dogovoru niso jasno zapisani sofinancerski deleži, s tem pa finančna konstrukcija projekta ni bila zaprta. Zagotovitev petih milijonov evrov je v dogovoru opredeljena "iz drugih virov", ni pa bilo jasno, iz katerih.

V Pomurju so bili prepričani, da jih mora zagotoviti ministrstvo iz enega od svojih virov, tako kot jih je v prvi etapi prispevalo iz sklada za vode. Vendar je ministrstvo, kot so razlagali v Pomurju, pričakovalo, da bodo ta delež nekje našli sami, sicer finančna konstrukcija ne bo potrjena, s tem pa tudi vodovoda ne bi bilo.

Skupna vrednost projekta je 33,3 milijona evrov, iz državnega proračuna je predvidenih 4,2 milijona, iz evropske kohezijske politike 23,3 milijona evrov, sredstva občin so 1,3 milijona evrov, razliko petih milijonov bo pokrilo ministrstvo.

Pomurje je drugo etapo gradnje vodovoda v obdobju 2015-2020 določilo kot prednostno, saj je tudi po zgraditvi prve etapa pomurskega vodovoda več tisoč gospodinjstev še vedno brez zdrave pitne vode.