c S
Uspešen tudi peti krog Partnerstva za spremembe 31.05.2019 14:09 Ljubljana, 31. maja (STA) - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija) in ministrstvo za javno upravo sta danes pripravila zaključno prireditev petega kroga projekta Partnerstvo za spremembe, ki prinaša vpeljavo izboljšav delovanja ter izmenjavo zaposlenih med javnim in zasebnim sektorjem. Bili so si enotni, da so s sodelovanjem dosegli pomembne izboljšave.

Partnerstvo za spremembe skupaj z AmChamom vodi ministrstvo za javno upravo, v okviru projekta pa peto leto zapored poteka izmenjava zaposlenih, ki je po navedbah omenjene zbornice med drugim namenjena iskanju konstruktivnih rešitev za boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji.

Izmenjave so se začele 15. aprila, končale pa se bodo do konca septembra. V povprečju posamezna izmenjava traja en teden, v izmenjavah pa je že sodelovalo 15 organov javne uprave s 37 zaposlenimi in 32 podjetij z 21 zaposlenimi. Do konca septembra se bo skupna številka sodelujočih v izmenjavah še povečala.

Z omenjenim program, ki se mu vsako leto pridruži več ljudi, so na AmChamu začeli leta 2015. Kot so pojasnili, je bila osnovna ideja ta, da poskušajo zaposlenim iz obeh, pregovorno nasprotnih strani, omogočiti pravi vpogled v delo "na drugem bregu".

Na današnji zaključni prireditvi so predstavili vse tri izzive, s katerimi so se sodelujoči v projektu ukvarjali zadnjih osem mesecev. Izziv "Učitelj sem/Učiteljica sem - Primeri dobrih praks učiteljev v osnovnih šolah", ki ga je prijavila AmChamova komisija za prihodnost dela in izobraževanja, je predstavila pobudnica projekta Deana Jezeršek iz podjetja LanguageSitter.

Projekt po njenih besedah išče učitelje, ki svoj poklic dojemajo kot poslanstvo in ki naredijo "tisto nekaj več za svoje učence". Projekt, v katerega je vključenih že več kot 80 učiteljev, učiteljskemu poklicu vrača ugled in učitelje postavlja na piedestal, je prepričana Jezerškova.

Izziv "Izpisovanje zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja - preprosta naloga, ki jo zmore vsak", ki ga je prijavila Upravna enota Šmarje pri Jelšah, sta predstavili načelnica te upravne enote Jasna Junkar in vodja glavne pisarne Andreja Krumpak. V sodelovanju z javno upravo in gospodarstvom sta dosegli spremembo zakonodaje na področju gradbenih dovoljenj, po kateri bodo zahteve za gradbeno dovoljenje odslej med drugim izpisovali projektanti.

Izziv "Povečanje dosega oziroma uporabe e-storitev javne uprave", ki ga je prijavila Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), pa je predstavila direktorica Ajpesa Mojca Kunšek.

Ajpes je po njenih besedah v času projekta na različne načine ozaveščal javnost o svojih storitvah, se povezoval z različnimi deležniki in tako dejansko povečal uporabo e-storitev. Tudi oni so se zavezali, da bodo z začetim delom še nadaljevali.

Projekt Partnerstvo za spremembe vodita vodja urada za razvoj na ministrstvu za javno upravo Jelena Tabaković ter vodja komunikacij in zagovorništva na AmCham Slovenija Brina Tomovič Kandare, ki sta izrazili zadovoljstvo, da so izmenjave zaposlenih postale stalnica tako v podjetjih kot v javni upravi. Letos so koncept izmenjav še nadgradili, saj so začeli z izmenjavami tudi znotraj sektorjev.

Po besedah generalne direktorice AmCham Slovenija Ajše Vodnik je Partnerstvo za spremembe dokaz, da "drznost, odgovornost in kreativnost vedno prinesejo pozitivne rezultate". "Ko pa je to kronano še s sodelovanjem, takrat lahko vsi občutimo, da prinaša spremembe," je dodala.

Organizatorji projekta so napovedali, da bodo z njim nadaljevali tudi v šestem krogu, ki se bo začel jeseni letos.