c S
Trgovci aprila z višjimi prihodki 31.05.2019 13:37 Ljubljana, 31. maja (STA) - Prihodki od prodaje v trgovini na drobno so se aprila zvišali tako v mesečni kot letni primerjavi. Glede na marec, ko se je prihodek predvsem zaradi manjše prodaje goriv zmanjšal, je bil realni prihodek trgovcev aprila višji za dva odstotka, v letni primerjavi pa se je zvišal za 12,7 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Na mesečno rast prihodkov sta aprila vplivala tako za 2,8 odstotka višji prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi kot tudi za 0,2 odstotka višji prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv.

Na letni ravni se je prihodek najizraziteje dvignil v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, in sicer za 26,2 odstotka. Višji bil tudi v trgovini na drobno brez motornih goriv, in sicer za 5,1 odstotka, obseg prodaje neživil se je zvišal za 4,7 odstotka, obseg prodaje živil pa za 4,1 odstotka.

V prvih štirih mesecih je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 10,2 odstotka višji kot v istem obdobju lani. V tem obdobju je prodaja neživil narasla za 7,9 odstotka, prodaja živil za 2,1 odstotka, prodaja motornih goriv pa za 21,4 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil v aprilu v mesečni primerjavi nižji za 3,2 odstotka, kar je bil doslej največji padec v tem letu. Na letni ravni je bil višji, vendar je bila tudi rast v tem mesecu najnižja v letošnjem letu, in sicer je bil realni prihodek za 1,7 odstotka višji kot v enakem mesecu lani. V prvih štirih mesecih tega leta v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta je bil višji za 7,5 odstotka.

Statistični urad je danes objavil tudi podatke o prihodkih od prodaje storitev za marec. Padec obsega prodaje v storitvenih dejavnostih je bil minimalen, znašal je 0,1 odstotka. Padel je predvsem obseg prodaje v poslovanju z nepremičninami (za 3,8 odstotka), padec je blažila rast obsega prodaje v prometu in skladiščenju ter informacijskih in komunikacijskih dejavnostih. Na letni ravni se je prihodek od prodaje storitev zvišal.