c S
Goodyear Dunlop Sava Tires lani povečala prihodke 31.05.2019 13:34 Ljubljana, 31. maja (STA) - Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je lani ustvarila 220,26 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 4,7 odstotka več kot predlani. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 17,2 odstotka na 6,89 milijona evrov. "Rast prihodkov je posledica večje prodaje, višjih cen in izboljšane strukture prodajnega programa," so navedli v družbi.

V regiji Adria se je obseg prodanih pnevmatik povečal za 1,6 odstotka na 2,39 milijona enot. Na trgih te regije je tržno gibanje v segmentu potniških pnevmatik tako pokazalo rahlo rast, medtem ko so pri potniških pnevmatikah večjega premera zaznali bistveno višjo rast. Ta je znašala 20 odstotkov, medtem ko je na evropskih trgih dosegla približno osemodstotno rast.

"Veseli nas, da nam je tudi v preteklem letu uspelo izkoristiti omenjeno tržno priložnost in zadostiti rastočemu povpraševanju kupcev. Rast tega dobičkonosnejšega segmenta, ki jo pričakujemo tudi v prihodnje, sledi trendom, katere narekuje avtomobilska industrija," je povedal glavni direktor družbe Goodyear Dunlop Sava Tires Matej Zavrl.

V segmentu tovornih pnevmatik so tako na evropskih kot na trgih regije Adria beležili upad. "Kljub temu da je celoten segment tovornih pnevmatik za različne namenske uporabe upadel, smo zaznali trend rasti deleža tovornih pnevmatik za namen uporabe v mednarodnih cestnih prevozih, ki so mu trgi regije Adria sicer sledili, vendar s precej manjšo stopnjo rasti," je dodal Zavrl.

Pod črto se je tako skupno število proizvedenih enot povečalo s 7,13 na 7,14 milijona enot. "Tovarna v Kranju se s povečevanjem deleža proizvodnje 17- in 18-palčnih pnevmatik več let uspešno prilagaja strukturnim spremembam na trgu pnevmatik. Pred štirimi leti je delež teh pnevmatik znašal 18 odstotkov, lani 35 odstotkov," je povedal direktor proizvodnje Marko Nahtigal.

Čisti dobiček je lani znašal 6,55 milijona evrov, medtem ko ga je bilo predlani zaradi vpliva izrednega prihodka za 27,54 milijona evrov. "Predlani so čisti dobiček v veliki meri zaznamovali izredni prihodki iz naslova povrnitve stroškov slabitve dobrega imena in zemljišč s strani lastniške družbe, na drugi strani pa amortizacija dobrega imena in odloženi davki," so pojasnili.

Skupne investicijske naložbe so lani znašale 17,26 milijona evrov, kar je 54,2 odstotka več kot predlani. V družbi verjamejo, da bodo letos s pnevmatikami najvišje kakovosti in učinkovitimi mobilnostnimi storitvami, predvsem na področju tovornih pnevmatik, ohranili stabilno poslovanje.

Goodyear Dunlop Sava Tires je eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi. Družba, v kateri je zaposlenih okoli 1600 ljudi, je del mednarodne korporacije Goodyear.