c S
Uber v četrtletju z milijardo dolarjev izgube 31.05.2019 09:38 San Francisco, 31. maja (STA) - Ameriško podjetje Uber, ki upravlja z istoimensko spletno platformo za posredovanje prevozov, je v letošnjem prvem četrtletju kljub rasti prihodkov in uporabnikov vknjižil milijon dolarjev izgube. To je sicer v pričakovanju z napovedmi analitikov, tako da je delnica podjetja v četrtek po zaprtju newyorških borz pridobila tri odstotke.

Uber je prihodke v prvem trimesečju poslovnega leta na letni ravni zvišal za 20 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, ob tem pa zabeležil 17 milijonov prevozov dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uber je bil sicer 10. maja uvrščen na newyorške borze. Izhodiščna cena za delnico je bila 45 dolarjev. V prvi javni ponudbi delnic po tej ceni so prodali 180 milijonov vrednostnih papirjev in s tem zbrali 8,1 milijarde dolarjev.

Tržna vrednost podjetja je bila tako postavljena pri 82 milijardah dolarjev. Uber je ob vstopu na borzo želel celo preseči sto milijard dolarjev tržne vrednosti, a je družba nato sprejela skromnejši načrt.

Trenutno je tečaj delnice Uberja na ravni 41 dolarjev.

V podjetju napovedujejo, da je 2019 zanje leto investicij. Njihova vizija je, da bi postali "Amazon v transportu".