c S
Kitajska v soboto zvišuje carine na ameriško blago 31.05.2019 07:05 Peking, 31. maja (STA) - Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko prehaja v novo fazo. Peking bo namreč v soboto zvišal carine na ameriško blago v vrednosti 60 milijard dolarjev. Carine bodo v prvi vrsti zajele ameriške kmetijske in živilske izdelke, ki se bodo s pet do deset odstotkov zvišale na 25 odstotkov. Gre za protiukrep zaradi zvišanja carin na kitajski uvoz v ZDA.

Med paleto ameriških izdelkov, ki bodo najbolj prizadeti, so tudi vino, parfumi, kondomi in klavirji, poročajo tuje tiskovne agencije

Kitajska se je za zvišanje carin na ameriško blago odločila prvič, odkar sta največji gospodarstvi na svetu decembra lani napovedali trgovinsko premirje. A do tega v resnici ni nikoli prišlo.

Trgovinsko vojno s Kitajsko je Trump začel 8. marca lani, ko je napovedal uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih na uvoz aluminija v ZDA. Te carine niso bile usmerjene le proti Kitajski, v veljavo pa so stopile 23. marca lani. Dan prej je Trump iz ukrepa začasno izvzel vrsto držav, a ne Kitajske.

Spopad dveh največjih svetovnih gospodarstev je dobil nove razsežnosti 6. julija lani, ko so ZDA po vrsti izrečenih groženj in kljub nekaterim poskusom dogovora uvedle 25-odstotne carine na okoli 34 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskih strojev, elektronike in visokotehnološke opreme. Kitajska je odgovorila s svojimi carinami v isti višini, med drugim na kmetijske proizvode ter avtomobile. Obe državi sta se tudi pritožili na Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

23. avgusta lani so ZDA ocarinile še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoznega blaga. Kitajska je znova odgovorila v enaki meri in uvedla 25-odstotne carine na izdelke, kot so motorji Harley Davidson, viski in pomarančni sok.

24. septembra 2018 je Washington Kitajski naložil 10-odstotne carine na še 200 milijard njenega izvoza v ZDA. Peking je s carinami obremenil za 60 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se nato decembra lani v Argentini dogovorila o trgovinskem premirju v času nadaljevanja trgovinskih pogajanj. Trump je postavil 1. marec kot rok za dogovor, sicer naj bi carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza zvišal z desetih na 25 odstotkov. To grožnjo je ta mesec uresničil.

Pred kratkim je zagrozil, da bodo carine še okrepili, tako da bodo zajele 235 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar predstavlja skoraj celoten kitajski uvoz v ZDA.

Poleg tega je ta mesec podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

Kitajska naj bi zato zdaj razmišljala tudi o ustavitvi izvoza redkih kovin v ZDA, ki so nujno potrebne za proizvodnjo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav.

Državi sicer za zdaj še vztrajata pri pogajanjih o trgovinskem sporazumu, a datuma za njihovo nadaljevanje še nista napovedali.