c S
Na Gorenjskem tri zlate inovacije 31.05.2019 07:05 Kranj, 30. maja (STA) - Regionalna GZS Gorenjska je s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit letos podelila tri zlate, pet srebrnih in dve bronasti priznanji. Vse tri zlate inovacije se bodo potegovale za priznanje na nacionalni ravni, ki jih bodo podelili septembra.

Zlata priznanja za najboljše inovacije na Gorenjskem so na današnji podelitvi v Kranju prejela podjetja Mediainteractive, Domel in Iskratel. Priznanja so prejela tudi podjetja Lotrič Meroslovje, M Sora, Sij Acroni, INT vrata, zavse.eu, Polycom in Lovran, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Zlato priznanje z največ točkami je prejelo podjetje Mediainteractive Franc Dolenc s. p. za inovacijo MiTeam MediColl. Gre za sistem, ki predstavlja revolucijo v načinu sodelovanja ekip nujne medicinske pomoči, ki na intervencijah za prenos informacij uporabljajo mobilne naprave, kar bistveno pospeši prenos podatkov o bolniku na urgenco in omogoča video komunikacijo za pomoč na daljavo. Gorenjska je prva regija v tem delu Evrope, ki te rešitve redno uporablja že dve leti.

Iskratel je zlato priznanje prejel za hibridni produkt Lumia GPON OLT. S programsko nadgradnjo se GPON OLT spremeni v pOLT, kjer programje teče v oblaku in ni potrebe po strojni nadgradnji. S tem se operaterji izognejo celotnemu investicijskemu ciklu pri preobrazbi omrežja dostopa naslednje generacije.

Domel pa si je zlato priznanje prislužil za razvoj PM motorja NZ 270, ki s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosega 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti. S tem Domel posega v povsem novo področje motorjev velikih moči, ki ga do sedaj ni obvladoval.

Domel je prejel tudi srebrno priznanje, in sicer za razvoj hladilne centrifuge CENTRIC 260R. Hkrati je prejel posebno pohvalo za letošnji izziv, saj je inovacijo razvil v sodelovanju z raziskovalno organizacijo. Razvoj je namreč potekal v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana, Biotehnično fakulteto in Kemijskim inštitutom ter Razvojnim inštitutom Krka.

Pohvalo je prejelo tudi podjetje M Sora, ki je pri srebrni inovaciji - Okenskem sestavu z ojačitvenimi elementi za prerazporeditev napetosti - sodeloval s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo ter Biotehniško fakulteto.

Lotrič Meroslovje je prejel srebro priznanje za Univerzalno gravimetrično metodo za kalibracijo volumetričnih meril, SIJ Acroni za digitalizacijo premera svitkov na navijalnih bobnih in zdrsa v valjčni reži valjavskega ogrodja Sendzimir, podjetje INT vrata pa za skrita lesena vhodna vrata poravnana s fasado.

Bronasti priznanji so si prislužili podjetje zavse.eu, naravni kozmetični izdelki Edi Bagar s.p., za stoodstotno naravno domače trdo milo Razkošni oreh z vrvico ter podjetji Polycom in Lovran za fleksibilni dozirni sistem 104.

Današnjo podelitev priznanj je zaznamovalo tudi odprtje trenutno najhitrejše javne polnilnice za električna vozila v Sloveniji. Z novo polnilnico želijo v kranjskem Iskratelu, ki je gostil letošnjo gorenjsko podelitev inovacij, spodbuditi lokalno in širše okolje k prehodu na zeleno mobilnost.