c S
V Zagrebu letno srečanje hrvaških, slovenskih in mednarodnih investitorjev 30.05.2019 19:05 Zagreb, 30. maja (STA) - V Zagrebu so se danes začeli 6. slovenski in hrvaški dnevi investitorjev, na katerih imajo potencialni vlagatelji možnost neposredno spoznati družbe, ki so uvrščene na ljubljansko in zagrebško borzo. Dvodnevnega dogodka se udeležuje 28 investicijskih družb in bank ter 63 vlagateljev in analitikov.

Na dnevih investitorjev, ki v Zagrebu tradicionalno potekajo konec maja, sodelujejo predstavniki sedmih slovenskih in osmih hrvaških borznih družb, katerih delnice na borzi sodijo med najpomembnejše. Med njimi so Krka, Luka Koper, NLB, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije, Skupina Triglav, AD Plastic, Arena Hospitality Grupa, Atlantic Grupa, Hrvatski telekom, Ina, Podravka, Valamar Riviera in Zagrebačka burza.

Zainteresirani vlagatelji iz Slovenije, Hrvaške, Češke, Estonije, Litve, Švedske, Švice, Velike Britanije in ZDA imajo priložnosti za sestanke z najuglednejšimi borznimi družbami iz Slovenije in Hrvaške. Med dvodnevnim dogodkom je dogovorjenih več kot 250 individualnih in skupnih sestankov, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec. Napovedal je, da bo novembra podobno srečanje v Ljubljani.

Ocenil je, da je bilo lansko leto za Ljubljansko borzo uspešno ter izrazil je zadovoljstvo nad sodelovanjem s hrvaško borzo. Omenil je, da je bila v začetku aprila tudi predstavitev slovenskih in ameriških družb ameriškim investitorjem v New Yorku.

Predsednica uprave zagrebške borze Ivana Gažić je za STA izrazila veliko zadovoljstvo nad prevzemom Ljubljanske borze, pa tudi nad dejstvom, da obstaja "zelo močen pretok kapitala" hrvaških vlagateljev v Slovenijo in obratno.

Izpostavila je, da so prispevali k povečanju zanimanja oz. k večji privlačnosti borze v Sloveniji. Kot novost na Ljubljanski borzi je izpostavila storitev vzdrževalca likvidnosti, ki jih za nekatere družbe na borzi izvaja hrvaška družba InterCapital. Napovedala, da bodo z 19. junijem v Ljubljani in Zagrebu vzpostavili prime indeks delnic, ki bo vključeval tudi dividende.

Glede prihodnosti obeh borz je optimistična, in sicer tako zaradi ugodnih makroekonomskih kazalcev kot poslovnih rezultatov večine družb. Bo pa hrvaški kapitalski trg potreboval nekaj časa, da si opomore, potem ko je kriza v Agrokorju z borze odpihnila sedem družb, je menila.

Za največji problem je izpostavila pomanjkanje privatizacijskih postopkov. Tem se države izogibajo, ko pa se zgodijo, pa naložbe prodajo neposredno strateškim investitorjem, kar na borzi povzroči izgubo likvidnosti.

Vodja raziskav v družbi InterCapital Tea Pevec je za STA ocenila, da je prodaja delnic NLB okrepila likvidnost slovenskega kapitalskega trga.

Analitik Erste&Steiermarkische Bank Davor Špoljar je za STA izjavil, da ima hrvaški kapitalski trg tudi letos skromno likvidnost predvsem zaradi krize v Agrokorju, ki je ustavila razvoj hrvaškega kapitalskega trga. Spremenila pa se je tudi njegova struktura, saj v zadnjih letih dominira turizem.