c S
Na kratko iz gospodarstva 31.05.2019 07:05 Ljubljana, 30. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Skupina Istrabenz je v prvem četrtletju letos, ko je Istrabenz še imel v lasti družbo Istrabenz Turizem, ustvarila 4,75 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od teh prihodkov jih je bilo skoraj 98 odstotkov v turistični dejavnosti. Skupina je imela 3,25 milijona evrov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani beležila 2,19 milijona evrov izgube, kaže poročilo, danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze. DUTB je aprila skladno s sklepom vlade nase prenesla delnice Istrabenz Turizma, ki jih je imel v lasti holding Istrabenz, in bo po današnji potrditvi naložbenega načrta na vladi ustanovila namensko družbo, na katero bo prenesla delnice Istrabenz Turizma. Ta namenska družba bo osnova za oblikovanje državnega turističnega sklada, v okviru katerega bo država predvidoma konsolidirala lastništvo in upravljanje turističnih naložb.

Družba Datalab je v obdobju med julijem lani in koncem marca letos ustvarila 3,39 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju predlani oz. lani. Skupina jih je okrepila za šest odstotkov na 7,66 milijona evrov. Čisti dobiček družbe je zrasel za 38 odstotkov na 836.128 evrov, skupine pa za 26 odstotkov na nekaj manj kot dva milijona evrov, je družba danes sporočila prek spletne stani Ljubljanske borze.

Družba AE nepremičnine je danes v svojem imenu in v imenu več družb in fizičnih oseb objavila prevzemno ponudbo za delnice družbe Regia Group. Prevzemna ponudba se nanaša na preostalih 37,4 odstotka družbe, ki jih prevzemniki še nimajo v lasti. Za delnico ponujajo 125 evrov v denarju, ponudba se izteče 26. junija, kaže objava v časniku Večer.

Svet delavcev Mercatorja je 20. maja Veljka Tatića imenoval za novega predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu družbe za mandatno obdobje štirih let. Dosedanjemu članu Matjažu Grošlju je 20. maja potekel mandat, je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila družba. Predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu sta še Vesna Stojanović in Jože Lavrenčič.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v minulih dneh skupaj s stalno delovno skupino za razvoj podeželja na območju Zahodnega Balkana, ki deluje kot mednarodna organizacija za države iz Zahodnega Balkana in je dolgoletna priznana sogovornica Evropski komisiji, organiziralo študijski dogodek za delegacijo iz Črne gore. Štiridnevnega obiska so se udeležili mladi strokovnjaki, kmetijski prevzemniki, predstavniki črnogorskega ministrstva za kmetijstvo in razvoj podeželja, kmetijske svetovalne službe in predstavniki medijev. Osrednja tema obiska je bila prihodnost in vključitev dopolnilnih dejavnosti na družinskih kmetijah, so sporočili z ministrstva, kjer so ocenili, da je študijski obisk primer dobrega sodelovanja med državama, s katerim se krepi prepoznavnost Slovenije na območju Zahodnega Balkana.

Predsednica uprave Loterije Slovenije Romana Dernovšek je bila na generalni skupščini Združenja evropskih loterij v sredo v belgijskem Antwerpnu imenovana v 11-članski izvršni odbor združenja. Poleg Slovenije so mandat dobile še Belgija, Češka, Finska, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Ukrajina in Velika Britanija, so danes sporočili iz Loterije Slovenije. Združenje evropskih loterij je krovna organizacija nacionalnih loterij, ki se ukvarjajo z igrami na srečo. Vanj je vključenih 76 članic iz 44 evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.